Klaus Iohannis a fost investit duminica, 21 decembrie 2014, președinte al României. Investirea lui Iohannis vine la 25 de ani exact după începutul Revoluției, un moment simbolic pentru Romania. Iohannis a vorbit în Parlament despre nevoia de a munci pentru a ridica România și a ținut o pledoarie pentru un nou tip de politică. Iohannis a explicat că nu există altă cale pentru România decât cea a unei țări eliberate de corupție.
Iohannis a precizat că şi-ar dori ca la sfârşitul mandatului său de şef al statului „corupţia să nu mai figureze pe agenda publică, instituţiile să funcţioneze pentru cetăţeni”.
Anul 2015, spune noul președinte, trebuie să fie dedicat reformării instituţiilor politice şi „construirii unui edificiu statal durabil pentru 50 de ani, nu pentru cinci ani”, adăugând că există „deschidere” pentru revizuirea Constituţiei. De aceea, Iohannis a anunţat, de la tribună, că în cel mai scurt timp va chema la consultări partidele politice pentru a decide împreună ce obiective de ţară îşi asumă şi un calendar cu etape şi acţiuni „pentru a trece de la vorbe la fapte”.
Consens național pentru Republica Moldova
Klaus Iohannis a propus partidelor parlamentare, dar şi ”tuturor actorilor sociali” și mediului academic ”un consens național” privind susţinerea integrării europene a Republicii Moldova.El a adăugat că nu este vorba ”doar de declarații”, ci mai ales ”de formule de acţiune concrete” pentru sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova.
”Aici nu e vorba doar de declaraţii, ci mai ales de formule de acţiune concrete prin care sprijinul nostru faţă de integrarea europeană a Republica Moldova să fie efectiv şi eficient”, a mai spus Iohannis.
Strategie națională de apărare în maximum 6 luni
De asemenea, Klaus Iohannis a mai promis că va prezenta în primele 6 luni ale mandatului său strategia naţională de apărare a României şi a propus tuturor partidelor parlamentare un consens privind nevoia creşterii bugetului apărării până la cel puţin 2% din PIB.
HotWeek.ro iti recomanda si: Componenta noului Guvern al Romaniei
„În planul politicii externe şi de securitate, România îşi reconfirmă opţiunile şi îşi asumă roluri noi. Clasa politică are multe defecte, dar are un merit important, acela de a fi asumat împreună o opţiune clară şi ireversibilă în ceea ce priveşte politica externă, acela de a fi asigurat României securitatea naţională”, a declarat Iohannis.
El a afirmat că „cei trei piloni ai politicii noastre externe sunt Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE”, iar „cuvintele cheie în ceea ce priveşte politica externă sunt continuitate şi predictibilitate”.
Iohannis a plecat spre Cotroceni pentru a face predarea primirea cu Traian Băsescu și a-și prelua oficial atribuțiile.
La ora 13.20, Klaus Iohannis ajunsese deja la Palatul Cotroceni pentru a face schimbul cu Traian Băsescu. A fost primit de președintele la final de mandat, care i-a urat să rămână cu bine. Traian Băsescu a părăsit apoi Palatul Cotroceni, nu înainte de a primi ultima data onorul gărzii militare.