1.1 C
România
25 noiembrie 2020
Klaus Iohannis, inainte saplece la Consiliul European: Romania sustine crearea unei uniuni a energiei
Breaking News

KLAUS IOHANNIS: Nu agreez ca Romania sa dicteze Republicii Moldova ce trebuie sa faca!

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a acordat un amplu interviu televiziunii de stiri Digi 24 in care a fost atins si delicatul subiect al actualei situatii politice din Republica Moldova, aflata in curs de stabilizare dupa o perioada de doua luni de incertitudine cauzata de crearea unei majoritati parlamentare.

Iohannis a declarat ca este multumit de solutia de compromis de la Chisinau care a permis instalarea unui nou premier in persoana lui Chiril Gaburici.

Presedintele a tinut insa sa precizeze ca nu sustine ideea ca Romania sa dicteze Republicii Moldova ce are de facut ci doar sa-si exprime o optiune clara favorabila unui parcurs proeuropean.

„Am spus-o si raman la parerea mea: varianta pe care am vazut-o noi cea mai buna ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate sa formeze acest guven. Nu a fost si s-a ajuns la aceasta solutie de compromis”, a afirmat, la Digi 24, seful statului.

Iohannis a spus ca marti, in cadrul vizitei pe care o va face la Chisinau, isi va exprima speranta ca „acest nou guvern cu un prim-ministru tanar, antreprenor, va duce Moldova mai departe, in directia vest”.

Rugat sa comenteze afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu care a sustinut recent ca Romania putea face mai mult pentru ca un guvern proeuropean sa fie la Chisinau, Iohannis a spus ca nu stie ce a declarat fostul presedinte.

Moderatorului a precizat ca Basescu a vorbit de „cheile” pe care le avea Romania si nu le-a folosit, Iohannis a spus ca are „alta evaluare”.

„Noi am folosit toate instrumentele corecte democratice pentru a-i incuraja. E destul de simplu. Trebuie sa fim constienti de faptul ca exista doua curente poltice in Romania. Unii au impresia ca noi trebuie sa dictam moldovenilor ce sa faca si nu ma numar printre ei si altii sunt de parere ca Moldova este un stat suveran care are partide, institutii ale statului si noi putem sa ne exprimam o optiune, dar nu cred ca putem noi sa mergem acolo sa le dictam ce sa faca. Aceasta chestiune nu as agrea-o, ca sa fiu foarte clar”, a explicat Iohannis.

Republica Moldova are un nou Guvern, dupa ce programul si Cabinetul prezentate miercuri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputati, in contextul in care avea nevoie de votul majoritatii simple de 51 de voturi din partea celor 100 de parlamentari moldoveni.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a Guvernului Gaburici, imediat dupa ce noul Executiv a primit votul de incredere in Parlament, relateaza agentia IPN in pagina electronica.

Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, printr-un decret pe Chiril Gaburici, propus de catre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), sa formeze Guvernul, dupa ce, pe 12 februarie, programul si cabinetul propuse de catre premierul in exercitiu Iurie Leanca nu au obtinut numarul de voturi necesar in Parlament.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Sanatatii a finalizat procesul de achizitie a vaccinului care previne boli precum pneumoniile, septicemiile si meningitele pneumococice

Ioana Badulescu

Amnistia fiscala s-ar putea aplica persoanelor fizice si juridice cu datorii la data de 31 decembrie 2017 – Varianta in analiza la Ministerul Finantelor

Ioana Badulescu

Marian Vanghelie a fost retinut pentru cea mai mare mita din politica romaneasca

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult