11.4 C
România
28 octombrie 2021
Klaus Iohannis s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din Polonia. Vezi discursul integral
Breaking News

Klaus Iohannis s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din Polonia. Vezi discursul integral

POLONIA – Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi, la Varsovia, cu reprezentantii comunitatii romanesti din Polonia. Iohannis a declarat ca prezenta sa in comunitatea romanilor din Polonia reprezinta o componenta esentiala a politicii externe pe care si-a asumat-o si a subliniat ca indiferent din ce motiv sau de cat timp sunt plecati, pentru romanii din strainatate sentimentul apartenentei la o natiune si identitatea profunda nu se pierd niciodata.

„Prezenta mea astazi aici reprezinta o componenta esentiala a politicii externe pe care mi-am asumat-o politica transparenta si eficienta, apropiata de cetatenii romani, oriunde traiesc acestia. Vreau ca toti romanii sa fie bine reprezentati peste hotare, iar intre autoritati si cetateni sa existe o relatie bazata pe respect. Este rolul autoritatilor sa se asigure ca drepturile si libertatile romanilor, ca cetateni europeni, sunt protejate, dar si sa vina in sprijinul lor. Cred ca, indiferent din ce motiv sau de cat timp sunt plecati, pentru romanii din strainatate sentimentul apartenentei la o natiune si identitatea profunda nu se pierd niciodata. Este datoria noastra, a celor de acasa, sa cultivam acest sentiment si sa va sustinem in afirmarea propriei identitati spirituale si culturale, in pastrarea traditiilor proprii”, a spus Iohannis.

HotWeek.ro iti recomanda si: Program integral al vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Polonia

Presedintele a facut referire si la reconstructia Romaniei, aratand ca la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora.

„Dupa ani de dezamagiri si nereusite, va spun astazi cu toata sinceritatea ca vom putea construi impreuna acea Romanie pe care ne-o dorim; un loc in care ne vom bucura sa traim, din care nu vom mai fi tentati sa plecam si la care dumneavoastra va veti putea intoarce cu inima deschisa. Oricate eforturi si sacrificii ar cere, vom reusi cu viziune, calm si rabdare sa cladim o societate romaneasca in care sa primeze valorile democratice, increderea in institutii si in statul de drept, toleranta, respectul pentru munca, educatie, cultura. Aceasta reconstructie a inceput deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului in care arata politica romaneasca si de reformare a institutiilor politice. Fara indoiala, la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora”, a mai spus Iohannis.

„Dumneavoastra ne reprezentati in Polonia, sunteti adevarati emisari ai Romaniei. Prin ceea ce faceti zi de zi, prin munca, profesionalismul si devotamentul cu care va desfasurati activitatea aici”, a incheiat seful statului.

Va prezentam mai jos textul integral al alocutiunii sustinute de Klaus Iohannis in Polonia.

Doamnelor si domnilor,

Este o bucurie sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra, dupa ce am avut ocazia, recent, sa stau de vorba cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Franta si din Germania. Intentia mea este ca, peste tot unde merg, sa intalnesc cat mai multi dintre concetatenii nostri, care traiesc si muncesc departe de casa. Ca Presedinte al tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei, vreau sa-i cunosc, sa-i ascult si sa le spun ca ii respect si ii pretuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastra sa se faca auzit, vreau sa stiu care sunt problemele cu care se confrunta comunitatile de romani din diaspora. si imi doresc ca in urma consolidarii parteneriatelor externe ale Romaniei, sa existe beneficii concrete: un spatiu mai sigur si mai multe oportunitati pentru toti.

Prezenta mea astazi aici reprezinta o componenta esentiala a politicii externe pe care mi-am asumat-o politica transparenta si eficienta, apropiata de cetatenii romani, oriunde traiesc acestia. Vreau ca toti romanii sa fie bine reprezentati peste hotare, iar intre autoritati si cetateni sa existe o relatie bazata pe respect. Este rolul autoritatilor sa se asigure ca drepturile si libertatile romanilor, ca cetateni europeni, sunt protejate, dar si sa vina in sprijinul lor. Cred ca, indiferent din ce motiv sau de cat timp sunt plecati, pentru romanii din strainatate sentimentul apartenentei la o natiune si identitatea profunda nu se pierd niciodata. Este datoria noastra, a celor de acasa, sa cultivam acest sentiment si sa va sustinem in afirmarea propriei identitati spirituale si culturale, in pastrarea traditiilor proprii.

Doamnelor si domnilor,

Dupa ani de dezamagiri si nereusite, va spun astazi cu toata sinceritatea ca vom putea construi impreuna acea Romanie pe care ne-o dorim; un loc in care ne vom bucura sa traim, din care nu vom mai fi tentati sa plecam si la care dumneavoastra va veti putea intoarce cu inima deschisa. Oricate eforturi si sacrificii ar cere, vom reusi cu viziune, calm si rabdare sa cladim o societate romaneasca in care sa primeze valorile democratice, increderea in institutii si in statul de drept, toleranta, respectul pentru munca, educatie, cultura. Aceasta reconstructie a inceput deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului in care arata politica romaneasca si de reformare a institutiilor politice. Fara indoiala, la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora.

In incheiere, vreau sa multumesc. Dumneavoastra ne reprezentati in Polonia, sunteti adevarati emisari ai Romaniei. Prin ceea ce faceti zi de zi, prin munca, profesionalismul si devotamentul cu care va desfasurati activitatea aici, contribuiti din plin la constructia renumelui tarii noastre, iar pentru acest lucru va suntem recunoscatori. Va multumesc!

Stiri pe aceeasi tema

Frans Timmermans recomanda Romaniei sa nu faca pasi inapoi. Verificarea magistratilor trebuie facuta de magistrati, nu de politicieni

Ioana Badulescu

Cererea DNA privind arestarea lui Darius Valcov a ajuns la Senat, urmeaza raportul Comisiei juridice

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie cere Uniunii Europene amanarea Brexit, anunta Donald Tusk. Scrisoarea nu este, insa, semnata de premier

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult