Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker au vorbit, la Palatul Cotroceni, despre amnistie si gratiere. Seful CE: Ar fi un pas inapoi daca ar intra in vigoare
Breaking News Politica

Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker au vorbit, la Palatul Cotroceni, despre amnistie si gratiere. Seful CE: Ar fi un pas inapoi daca ar intra in vigoare

Presedintele Klaus Iohannis si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au abordat vineri intr-o conferinta de presa comuna la Palatul Cotroceni subiectul amnistiei si gratierii.

Jean-Claude Juncker cere respectarea statului de drept: ”Am vrut sa reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesara a statului de drept. Am spus ca Europa e facuta si din compromisuri, dar nu trebuie sa existe compromisuri pe aspectele esentiale, pentru ca aceste aspecte esentiale ar fi afectate negativ, daca s-ar acorda o amnistie asa cum preconizeaza unii din tara dumneavoastra. Daca aceasta ar intra in vigoare, ar fi un pas inapoi”.

De partea sa, presedintele Klaus Iohannis declara ca “statul de drept din Romania nu este negociabil (…). Noi nu putem in Romania sa construim un sistem de justitie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justitie din Europa si mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeana, ne-am dorit sa fim parte a unui spatiu de valori si dorim sa ramanem acolo”.

Seful CE ar fi vrut ca in mandatul sau, MCV sa fie ridicat

Pe de alta parte, seful CE afirma ca ar fi vrut ca in timpul mandatului sau, MCV sa fie ridicat, insa observatiile recente ale Comisiei Europene privind Romania mai trebuie studiate.

“Cand m-am prezentat timid si modest pe 14 iulie 2014 in fata Parlamentului European, pentru a solicita investirea mea deputatilor europeni, am spus ca in timpul mandatului Comisiei mele vom proceda in asa fel incat Romania sa devina membra a Spatiului Schengen si nu vad de ce nu ar putea sa devina. In ceea ce priveste MCV-ul, am spus ca as fi vrut ca in timpul mandatului nostru acest Mecanism sa fie finalizat. Va trebui insa sa mai studiem cu grija observatiile facute recent de Comisie in ceea ce priveste Romania. Am mai discutat cu Guvernul despre aceasta chestiune”, a spus Juncker.

Presedintele Klaus Iohannis precizeaza ca “initial, Schengen a fost un acord cu conditii si le-am indeplinit, in 2011 le-am indeplinit. Insa cum acceptarea in Spatiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din Spatiul Schengen, au inceput sa apara primele intrebari si primele probleme si de atunci cu toate ca am indeplinit toate conditiile puse de acordul Schengen, Romania si Bulgaria la fel nu au fost acceptate in Spatiul Schengen. De atunci incoace, incercam sa convingem pe prietenii si partenerii nostri ca Romania este o tara serioasa, sigura, care respecta regulile impuse in Spatiul Schengen si care se bazeaza pe valorile Uniunii Europene. Progresul inca se lasa putin asteptat, dar personal nu am renuntat si voi continua sa discut cu toata lumea, pentru a-i convinge ca Romania nu doreste sa fie in Spatiul Schengen ca o problema, ci Romania vine in Spatiul Schengen si ca parte a unei solutii, ca parte a unei solutii pentru imbunatatirea sigurantei in Spatiul Schengen”.

Presedintele Romaniei mai spune ca tara noastra este pregatita “pentru perioada dificila, dar interesanta” care urmeaza, pe agenda discutiilor fiind marile dosare europene, printre care Brexit si bugetul multianual, dar si chestiuni de politica generala.

Stiri pe aceeasi tema

Scrisoarea presedintelui Iohannis pentru Donald Trump, presedintele ales al SUA

Delia Ion

PNL iar a ramas fara candidat! Marian Munteanu si-a retras candidatura pentru Primaria Capitalei: Nu se pot castiga lupte fara loialitate

Cristiana Petrariu Bota

PNL se reuneste in sedinta, dupa esecul motiunii de cenzura

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult