Kogaion, Argent si Argos, noi sisteme de operare pe calculator create de romani
IT/Stiinta

Kogaion, Argent si Argos, noi sisteme de operare pe calculator create de romani

Kogaion este un nou sistem de operare pe calculator care a fost creat de un grup de tineri romani, care propun testarea gratuita a sistemului in institutii publice. Romanii au lansat sambata la Cluj doua dintre sistemele de operare create, potrivit Agerpres. Noile sisteme de operare pot fi folosite atat in administratia publica, cat si in invatamant, iar cei care le-au creat au propus testarea lor gratuita in institutii publice, pentru a le dovedi eficienta.

„Ideea dezvoltarii unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, in urma cu patru ani, iar abia acum echipa noastra de dezvoltatori, programatori si specialisti in IT – Rogentos a reusit sa lanseze sistemul, care este bazat pe platforma Linux”, a declarat Stefan Brandusa, coordonatorul de dezvoltare al produsului.

Sistemul de operare a fost numit Kogaion si are ca public tinta utilizatorii obisnuiti, sistemele de invatamant romanesti si administratia. Creatorii programului promit ca se vor stradui sa il faca adaptabil la un numar cat mai mare de aplicatii.

Andrei Alexandrescu, cel mai bun programator roman, si-a dat demisia de la Facebook

Membrii echipei care a lucrat la dezvoltarea sistemelor de operare provin din toata tara – fiind in mare parte absolventi sau studenti a diferite facultati, nu doar IT – si mai lucreaza in prezent si la alte doua sisteme de operare, unul numit Argent, despre care spun ca este special gandit pentru institutiile si sistemele din domeniul de aparare, dar si un altul numit Argos, construit pentru tablete si telefoane mobile.

„Sistemul Argent are niste particularitati care ne ajuta sa protejam sistemul de aparare mai eficient decat cele existente, are o filtrare consecventa si un model de securizare mai mare decat alte sisteme de operare”, a explicat Stefan Brandusa.

Stiri pe aceeasi tema

Cosmonautii rusi nu vor sa se vaccineze cu Sputnik-V impotriva coronavirusului

Cristiana Petrariu Bota

Oamenii de stiinta au anuntat cat poate rezista noul coronavirus pe pielea umana

Cristiana Petrariu Bota

Oamenii de stiinta au creat o noua clasa de antibiotice in lupta cu super-bacteriile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult