Kosovo isi face armata nationala, decizia provoaca furia minoritatii sarbe si a Belgradului
Externe

Kosovo isi face armata nationala, decizia provoaca furia minoritatii sarbe si a Belgradului

Parlamentul din Kosovo a adoptat vineri legea cu privire la infiintarea unei armate nationale, o decizie care provoaca furia minoritatii sarbe si a Belgradului, relateaza AFP. Integritatea si securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de catre KFOR, o forta internationala condusa de NATO. Dupa adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apararii, deputatii kosovari au adoptat vineri – in unanimitate – cu voturile celor 107 de alesi prezenti alt text, care da un mandat militar Fortelor de Securitate din Kosovo, in prezent insarcinate cu misiuni in domeniul securitatii civile, transmite RFI.

Presedintele Hashim Thaçi si-a pus uniforma joi si s-a adresat Fortelor de Securitate ale Kosovo, insarcinate cu misiuni in domeniul securitatii civile. El a dat asigurari ca viitoarea armata se va afla in slujba tuturor cetatenilor, indiferent de apartenenta lor etnica. La Belgrad, la fel ca in randul celor 130.000 de etnici sarbi care traiesc in Kosovo, aceasta armata este primita insa cu un amestec de ingrijorare si de furie. Aceasta noua criza are loc intr-un context deja tensionat, in care dialogul se afla intr-un punct mort de luni de zile si dupa ce Pristina a instituit, in noiembrie, o bariera vamala asupra produselor sarbe. Kosovo ”este cel mai rau cosmar al meu, ma culc cu el, ma trezesc cu el si nu dorm prea mult”, a comentat presedintele sarb Aleksandr Vucici. Cabinetul sau si-a reiterat joi ”enorma ingrijorare fata de viitorul” minoritatii sarbe si a avertizat ca infiintarea unei armate ”va inrautati semnificativ situatia”.

Dupa vot, si secretarul general al NATO a difuzat un comunicat in care isi exprima regretul fata de aceasta decizie. „Regret ca aceasta decizie a fost luata in pofida preocuparilor exprimate de NATO. (…) Momentul a fost ales prost“, se arata in comunicatul emis in numele lui Jens Stoltenberg. „NATO sustine dezvoltarea KSF in cadrul mandatului actual. Odata cu modificarea acestui mandat, Consiliul Atlanticului de Nord va fi constrans sa-si reexamineze nivelul de angajament al NATO pe langa KSF“, a subliniat seful NATO.

In schimb, SUA sprijina planul Kosovo de a-si crea propria armata. America apreciaza ca „transformarea KSF in forte armate ale Kosovo este un pas pozitiv si ca este firesc ca republica in calitate de tara suverana si independenta sa dispuna de propriile capacitati defensive“, a spus ambasadorul american la Pristina, Philip Kosnett. „Acesta este un proiect ce va lua multi ani“, a subliniat el.

Autoritatile de la Pristina au in vedere sa aloce anul viitor 57 de milioane de euro pentru bugetul acestei armate ce va avea in perspectiva aproximativ 5.000 de soldati, plus circa 3.000 de rezervisti.

Articole asemănătoare

Spitalele din Manchester suspenda interventiile chirurgicale care nu sunt urgente

Lucy Ionesco

AUSTRALIA: Presedintele Parlamentului a demisionat

Lucy Ionesco

SPANIA: Mii de oameni au demonstrat la Madrid impotriva austeritatii

Corina Alexandru