19.5 C
România
25 septembrie 2023
Kovesi a castigat votul LIBE si CONT si este propunerea cu care liderii comisiilor vor merge la negocierile cu COREPER
Breaking NewsPolitica

Kovesi a castigat votul LIBE si CONT si este propunerea cu care liderii comisiilor vor merge la negocierile cu COREPER

Laura Codruta Kovesi este propunerea comisiilor CONT si LIBE din Parlamentul Euopean pentru ocuparea functiei de procuror sef european. Fosta sefa a DNA a obtinut cele mai multe voturi in cele doua comisii care au audiat-o, CONT si LIBE. In cadrul votului de miercuri dimineata, Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez 22, iar germanul un singur vot. 

Urmeaza o procedura de negociere intre PE (LIBE si CONT) si Consiliul UE, reprezentat de COREPER, Kovesi fiind asadar varianta cu care liderii celor doua comisii vor merge la negocieri. Daca totul decurge bine, procurorul roman va fi si propunerea COREPER care va ajunge in final la votul PE, procedura care va fi mai mult o formalitate.

RFI subliniaza intr-un articol publicat pe pagina online ca este o zi foarte importanta pentru Romania la Bruxelles, stat care, din postura uneia din cele mai corupte tari din UE, ajunge sa dea liderul acestei noi institutii europene, Parchetul European. Laura Codruta Kovesi este asadar propunerea comisiilor CONT si LIBE din Parlamentul Euopean pentru ocuparea functiei de procuror sef european.

Mai multe detalii: Kovesi, Procuror European? Fosta sefa a DNA a primit cele mai multe voturi in Comisia LIBE. UPDATE

Laura Codruta Kovesi a primit cele mai multe voturi in ambele comisii care au audiat-o, CONT si LIBE.

Marti seara, Kovesi a primit 12 voturi din partea comisiei CONT, candidatul francez 11, iar germanul un singur vot. In cadrul votului de miercuri, Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez 22, iar germanul un singur vot.

Nu mai exista dubii asadar, Kovesi va fi propunerea cu care liderii comisiilor CONT si LIBE din PE vor merge la negocierile cu COREPER. Coreper, organismul format din reprezentantii statelor membre la UE, este o institutie care reprezinta Consiliul UE, al carei presedintie rotativa e detinuta in prezent de Romania.

Urmeaza asadar aceasta procedura de negociere intre PE pe de o parte, reprezentat de cele doua comisii LIBE si CONT, si Consiliul UE pe de alta parte, reprezentat de COREPER. Lucrurile sunt insa cat se poate de clare. Kovesi este varianta cu care liderii celor doua comisii vor merge la negocieri si, daca nu apare un blocaj nescontat in acest moment, procurorul roman va fi si propunerea COREPER care va ajunge in final la votul PE, care oricum va fi doar o formalitate.

Parchetul European (EPPO) se asteapta sa fie operational inainte de sfarsitul anului 2020. Institutia va fi de fapt un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea si aducerea in fata justitiei a infractiunilor de fraudare a fondurilor europene.

Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante.

Related posts

Rudolph Giuliani a fost platit pentru scrisoarea trimisa presedintelui Iohannis – Politico

Ioana Badulescu

Marko Attila a demisionat din Parlament pe email, a urmat un scandal in toata regula in plen

Lucy Ionesco

FRANTA, IN STARE DE SOC! Explozii si impuscaturi la Paris, zeci de morti si sute de raniti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult