Kovesi
Breaking News

Kovesi a prezentat bilantul DNA: Anul 2017 a fost dificil in lupta impotriva coruptiei. Desi descoperim inculpati, bugetele fraudate in continuare

Laura Codruta Kovesi a prezentat, miercuri, raportul de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la sediul Cercului Militar National. La sedinta de bilant a DNA au participat presedintele Klaus Iohannis si ambasadorul SUA, Hans Klemm. Tudorel Toader nu a fost prezent la sedinta de bilant, desi Kovesi i-a adresat o invitatie si i-a remis si raportul spre studiu.

Prezentarea raportului vine la o zi dupa ce sectia de procurori a CSM a avizat negativ cererea de revocare a sefei DNA, actiune declansata de ministrul Toader. Decizia finala ii apartine presedintelui Klaus Iohannis.

Principalele declaratii facute de Laura Codruta Kovesi:

Anul 2017 a fost un an dificil în luptă împotriva corupției. Demersul a fost contestat, pus sub semnul întrebării. Deși noi descoperim inculpați, bugetele sunt în continuare fraudate.

1000 inculpati au fost trimiși în judecată, anul trecut. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. O treime dintre acești inculpați au avut funcții de conducere, demnități publice, funcții importante: printre ei se numără 3 miniștri, 5 deputați, 1 senator, 2 secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților, un secretar de minister au fost trimiși în judecată. De cele mai multe ori, aceia care comit infracţiuni de corupţie se află la conducerea unor instituţii publice.

O treime dintre inculpați a comis fraude cu fonduri europene, cel mai des cu fondurile europene alocate zonelor rurale, comunităților sărace.

Am descoperit manageri de spitale care iau mită de la furnizori de produse şi servicii. Se obţin beneficii chiar și în valoare de milioane de euro. De multe ori, autorităţile publice nu se constituie partea civilă pentru recuperarea prejudiciilor din bani publici și validează astfel abuzul.

189 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Avem o situație îngrijorătoare în domeniul achizițiilor publice.

Este foarte greu să faci investigații în dosare în care faptele au fost comise cu 7-8 ani în urmă. În 2017 am identificat două dosare în care faptele s-au prescris, iar acest lucru îi poate fi imputat unui singur procuror, motiv pentru care am sesizat Inspecția Judiciară.

În 2017, procurorii DNA au avut de soluționat peste 11.200 de dosare. S-au soluționat peste 3.800 de dosare – cel mai mare număr de dosare soluționate într-un an, de la înființarea instituției. DNA are în investigare cazuri care presupun un probatoriu complex.

Peste 23.000 de persoane au fost audiate într-un an, adică o medie de 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. S-au recuperat 159,5 mil. euro, care au fost confiscaţi.

La finalul anului au ramas nesolutionate peste 6.000 de cauze. Nu ne alegem dosarele, avem obligatia sa investigam toate faptele sesizate, de competenta DNA. Procurorii DNA nu au norma de rechizitorii. Activitatea procurorului de judiciar – 42 de procurori care fac zilnic asta.

In 2017, 713 inculpati condamnati, printre care 28 de primari, 38 de directori de institutii publice, un senator. A scazut numarul de achitari cu 9% fata de 2016. Ramanem preocupati de imbunatatirea standardelor de calitate. Am dispus o verificare privind achitarile, prin ordin intern, sa vedem daca sunt imputabile procurorilor.

Recuperarea prejudiciilor. In dosarele investigate, bunuri indisponibilizate de peste 200 milioane euro Hotararile judecatoresti definitive au dispus confiscarea de bunuri de peste 159 milioane euro Organele fiscale trebuie sa execute aceste hotarari definitive. Aceasta e contributia DNA la bugetul statului.

2017 a fost un an dificil pentru DNA, in care ne-am confruntat si cu probleme ce tin de codul deontologic. Au fost doi procurori DNA revocati, unul a fost trimis in judecata. Altul a fost sanctionat disciplinar. Cazurile sunt singulare, nu caracterizeaza activitatea institutiei. Avem toleranta zero. Ne-am schimbat procedurile interne.

Stiu ca ne-am facut datoria cu mult efort, profesionalism, dar cand sunt critici din societate trebuie sa ni le asumam. Statutul ne obliga la retinere. CSM analizeaza criticile, tot CSM ne apara cand atacurile sunt nejustificate. DNA a devenit un reper de eficienta in societate, dar asta inseamna si responsabilitate.

Imi doresc ca dificultatile si reusitele noastre sa fie cunoscute la nivelul societatii, pentru ca vrem sa facem Romania o tara mai curata, un loc in care sa ramanem si sa nu plecam in alta tara

Nu putem vorbi despre activitatea din 2017 fara a vorbi de provocari: atacurile fara precedent la adresa noastra si incercarile de modificarea a legislatiei.

S-a incercat modifcarea legislatiei pentru deincriminarea unor fapte. Ne-am exprimat deschis, vom continua sa facem acest lucru. Nu facem noi legea, dar avem obligatia sa ne exprima opinia cu privire la riscurile si vulnerabilitatile care pot exista. Ne opunem slabirii legislatiei. Indepedenta procurorilor e o valoare incoruptibila

Prioritatile pentru 2018 sunt: Solutionarea cazurilor vechi, fraude cu fonduri UE, achizitii publice, cresterea standardelor de calitate in urmarirea penala.

Va multumesc tuturor pentru colaborarea din 2017, multumesc si ambasadelor pentru sprijinul in programele de cooperare

Ministrul Justitiei a spus de ieri ca nu va participa la sedinta de bilant a DNA

La şedinţa de bilanţ a Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a reproşat procurorului şef al DNA că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va preznta miercuri. De asemenea, el a spus că, deşi a fost invitat, nu va participa la şedinţă.

„Pe mine nu m-a convins nimic din contraargumentele dumneavoastră. (…) Sigur, nu va judeca doar Secţia de procurori. Vor judeca românii. Convingerea mea este că adevărul va ieşi la suprafaţă. Adevărul trebuie ştiut. Dumneavoastră spuneţi că totul este perfect. V-am contrazis prin cele notate în raport. Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog. Foarte bine. Mâine aveţi bilanţul. Mi-aţi trimis şi o invitaţie. Vă mulţumesc, dar nu voi veni”, a spus Toader, după ce Kovesi a răspuns la toate cele 20 de acuzaţii din raportul ministrului Justiţiei.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 „împotriva” cererii de revocare, votul „pentru” fiind din partea ministrului Justiţiei. Avizul CSM este unul consultativ, decizia revenindu-i preşedintelui Klaus Iohannis.

Stiri pe aceeasi tema

Europa ameninta Grecia cu iesirea din zona Euro. FMI avertizeaza guvernul condus de Tsipras

Cristiana Petrariu Bota

Mihai Tudose a fost desemnat premier de presedintele Iohannis, dupa consultari: Trebuie sa avem repede un guvern!

Ioana Badulescu

ANM a emis o avertizare Cod Portocaliu de ninsori, viscol si vizibilitate scazuta in sud tarii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult