Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA
Social

Kovesi: ANAF trebuie sa execute efectiv hotararile de condamnare. Averile ce trebuie confiscate ating 310 milioane de euro

Laura Codruta Kovesi a atacat ANAF, nemultumita ca institutia nu confisca averile in cazaul carora s-au obtinut hotarari judecatoresti. Sefa DNA a afirmat ca dacă Ministerul de Finanțe nu se descurcă cu executarea silită, să predea această atribuție.

Laura Codruța Kovesi a declarat, la Digi24, că dacă Ministerul de Finanțe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci să predea această atribuție unei instituții care vrea să facă acest lucru. Ea a precizat că doar din dosarele DNA averile ce trebuie confiscate se ridică la 310 milioane de euro.

Laura Codruța Kovesi a amintit, la Digi24, că nu DNA este instituția care trebuie să verse în bugetul de stat banii prejudiciați din dosarele în care s-au obținut hotărâri executorești.

„Noi atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a menționat șefa DNA, amintind cu această ocazie că doar în dosarele DNA suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro.

„Sper că lucrurile se vor mișca, pentru că și în acest an, până în acest moment, noi am indisponibilizat valori și bunuri în cuantum de aproape 190 de milioane de euro. Cu siguranță avem foarte multe hotărâri judecătorești de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus și acolo confiscarea unor bunuri și valori. Aceste sume se tot adună. Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume și să încaseze acești bani la bugetul de stat. Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă cu acest lucru, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justiției, sau la alții care vor să facă acest lucru.

„Este inadmisibil să depunem un așa de mare efort instituțional, dispunem confiscarea sumelor, după care nu se întâmplă nimic”, a subliniat procurul-șef al DNA la Digi24.

Stiri pe aceeasi tema

Bilant coronavirus 24 septembrie: Romania are 1.639 de noi infectari si peste 500 de pacienti la ATI

Cristiana Petrariu Bota

Proiecte de programe scolare pentru clasele V-VIII, lansate in consultare de Ministerul Educatiei

Delia Ion

Oprescu moare, sustine avocatul fostului primar general

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult