2.1 C
România
27 noiembrie 2021
Kovesi
Externe

Kovesi este audiata de comisia LIBE pe 26 februarie, s-a schimbat ordinea preferintelor celor trei finalisti pentru postul de Procuror European

Laura Codruta Kovesi si Andres Ritter au pierdut o etapa a cursei pentru sefia Parchetului European. Preferinta celor 22 de state care au decis infiintarea parchetului este francezul Jean-François Bonhert. Este posibil sa urmeze acum negocieri cu Parlamentul European. Fostul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este audiata de comisia LIBE din Parlamentul European in data de 26 februarie. 

Statele membre au schimbat ordinea preferintelor relativa in cazul celor trei finalisti aflati in cursa pentru postul de Procuror European. Comitetul de selectie o pusese pe Laura Codruta Kövesi pe primul loc, urmata de francezul Jean-François Bonhert si de germanul Andres Ritter.

Bonhert se gaseste acum primul pe lista (cu 50 de voturi fata de cate 29 pentru ceilalti doi candidati), presedintia finlandeza a UE a primit mandat de negociere cu Parlamentul European pentru acest candidat.

Negocierile vor urma de altfel sau nu. Saptamana viitoare comisia Libertati Civile si cea de Control Bugetar ii vor audia pe candidati, dar doar membrii comisiei LIBE vor vota.

Daca ordinea de preferinta ramane aceeasi, atunci nu vor exista negocieri. Daca deputatii europeni au insa o alta preferinta, atunci se va negocia cu presedintia finlandeza a UE.

Finlanda detine presedintia UE doar de la 1 iulie; s-a decis ca in acest dosar, in care Romania avea interese directe, presedintia romana sa nu aiba putere de negociere.

Procedura de selectie a acestui prim Procuror European din istoria UE este destul de neclara pentru moment de partea Parlamentului European.

Este neclar, de pilda, ce rol va avea exact comisia de Control Bugetar sau daca la votul din LIBE vor vota toti deputatii din aceasta comisie sau doar coordonatori grupurilor politice.

La sfarsit, candidatul ales de statele membre in acord cu deputatii europeni va fi uns printr-o decizie a ministrilor de justitie europeni si printr-un vot in plenara Parlamentului European.

Procurorul sef european este o functie nou creata in UE, acesta isi va desfasura activitatea in Luxembourg, dar a avea diferite birouri teritoriale in UE.

Institutia procurorul European a fost creata pentru a investiga si a pedepsi frauda legata de banii europeni si ea a intampinat la inceput multe reticente din partea statelor membre. Ea completeaza activitatea bine cunoscutului OLAF care nu are putere de a investiga si nici de a pedepsi.

Nu toate statele UE participa la acest proiect, o „cooperare sporita” a fost astfel pusa la punct intre 22 din 28 de state membre.

Stiri pe aceeasi tema

Presedinte CE: Acordul Brexit negociat 3 ani nu poate fi modificat unilateral, ignorat sau sa nu i se mai aplice dispozitiile

Cristiana Petrariu Bota

Victor Ponta va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

Bogdan

Forumul pentru Pace incepe, duminica, la Paris. Iohannis, printre liderii lumii care se vor alatura presedintelui Macron pe Champs-Elysées, la Arcul de Triumf si la reuniunea pentru pace

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult