Zile de foc pentru Directia Nationala Anticoruptie si Laura Codruta Kovesi
Breaking NewsSocial

Kovesi este citata astazi la Sectia de ancheta a magistratilor. Institutia atrage atentia ca atacurile grave la adresa independentei procurorilor reprezinta un pericol

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca a fost citata in calitate de suspect pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu de procurorul Adina Florea de la Sectia pentru anchetarea magistratilor. Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie atrage atentia ca atacurile grave si nefondate la adresa independentei procurorilor din cadrul sectiei reprezinta un pericol.

Asta, in contextul in care mai multe publicatii online, posturi de televiziune si factori politici „fac speculatii si sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea” SIIJ, in contextul in care Laura Codruta Kovesi a fost citata de institutie ca suspect intr-un dosar, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Laura Codruta Kovesi ar trebui sa se prezinte astazi, la sectia de ancheta.

“Acreditarea ideii ca procurorii din cadrul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie actioneaza ca ‘pluton de executie’ si ca aceasta Sectie ‘se dovedeste o maciuca in mainile puterii politice’, reprezinta o ofensiva fara precedent si o presiune extrem de periculoasa asupra magistratilor implicati in derularea procedurilor judiciare in curs”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Citeste si: Comisia Europeana, reactie la cazul Kovesi: Toti candidatii la postul de procuror sef european trebuie tratati corect, independenta justitiei in Romania este cruciala

Potrivit sursei citate, procurorii din cadrul SIIJ „procedeza intotdeauna la aplicarea intocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurand respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie, crearea acestei structuri de parchet fiind tocmai o garantie a independentei magistratilorsi nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, in mod tendentios si nefondat, se afirma de anumite in voci in spatiul public”. In plus, SIIJ face apel la „toti reprezentantii partidelor politice si a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente si rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi mentinuta in limitele rezonabile ale unui discurs public moderat si echilibrat”.

Procurorul Adina Florea a confirmat ca ancheta in cazul Kovesi a fost deschisa ca urmare a unei sesizari facute de Sebastian Ghita, fostul deputat PSD care a fugit din tara dupa ce a fost vizat de mai multe dosare de coruptie.

Adina Florea a mai spus, la plecarea de la CSM ca, daca Laura Codruta Kovesi nu se va prezenta la audierea de vineri, exista masuri procesuale referitoare la modalitatile de citare si la aducerea persoanei cercetate.

Fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat miercuri seara ca a fost citata la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie. Procurorul sustine ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care acuzatiile sunt de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa.

„S-a prezentat un politist la domiciliul meu si am primit o citatie din partea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie in calitate de suspect pentru infractiunile de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Este foarte interesant ca aceasta citatie vine inainte de a merge la Parlamentul European in vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenta faptul ca initial am fost anuntata de procedura din Parlamentul European, am inteles ca audierea urma sa fie pe data de 18 februarie, mi-am cumparat bilet de avion pentru data de vineri, ca sa pot sa merg la Bruxelles si sa particip la audiere. In acest sens, chiar am fost astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie si am depus o cerere de amanare pentru un proces care urma sa aiba termen in data de luni si a cererea de amanare am depous biletul de avion din care rezulta ca data de vineri urma sa plec din tara. La nici cateva cateva ore dupa ce am depus aceasta cerere din care rezulta ca eu voi fi plecata din tara pentru aceasta audiere am primit acesta citatie”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la Europa FM.

Fostul procuror sef DNA a precizat ca banuieste ca este vorba de dosarul in care este acuzata de omul de afaceri Sebastian Ghita ca ar fi fost implicata de aducerea lui Popa Nicolae in tara.

Articole asemănătoare

Romania dezvolta un robot pentru tratamentul onco-chirurgical al pacientilor cu cancer hepatic. Proiectul IMPROVE este derulat de UMF Cluj si Universitatea Tehnica

Ioana Badulescu

Fost fotograf de razboi, despre atentatele din Franta: Era de neimaginat, ne-am tarat zeci de metri

Lucy Ionesco

Trenul Ploiesti – Bucuresti, blocat in camp din cauza unei probleme tehnice cauzate de ger

Lucy Ionesco