Laura Codruta Kovesi, un nou mandat in fruntea DNA. Decretul de numire, in Monitorul Oficial
Breaking News

Kovesi ii raspunde la RFI lui Daniel Morar in privinta protocolului cu SRI: Protocolul s-a aplicat inclusiv in mandatul lui. Daca ar fi fost vreo suspiciune ca nu e legal, ar fi fost denuntat imediat

Procurorul şef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti, intr-o interventie la RFI, că protocolul din 2009 dintre Ministerul Public şi SRI a fost aplicat şi în mandatul şefului Direcţiei de la acea vreme, Daniel Morar. „Dacă ar fi existat la acel moment vreun indiciu, vreo suspiciune că acest protocol nu este legal, ar fi putut imediat să fie denunţat. Or acest protocol şi-a continuat aplicabilitatea şi a fost aplicat de toţi procurorii din România, inclusiv de cei din DNA”, a declarat sefa DNA la RFI.

Reacţia Laurei Codruta Kovesi vine după ce Morar a declarat pentru blogul jurnalistei Sorina Matei că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul, a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea.

„Din arhiva Direcţiei Naţionale Anticorupţie rezultă în mod clar că protocolul a fost aplicat de procurorii DNA, protocolul a fost multiplicat, a fost transmis tuturor structurilor din subordinea procurorului şef. Există mai multe adrese emise în baza protocolului, semnate chiar de procurorul şef al Direcţiei, domnul Daniel Morar. Singura observaţie pe care DNA a făcut-o la acel moment a fost aceea că se dorea practic un protocol direct între SRI şi DNA, nu un protocol în care informările să vină prin intermediul procurorului general, ci se dorea o comunicare directă DNA-SRI, a fost singura observaţie făcută”, a spus Kovesi.

„Dacă ar fi existat la acel moment vreun indiciu, vreo suspiciune că acest protocol nu este legal, ar fi putut imediat să fie denunţat. Or acest protocol şi-a continuat aplicabilitatea şi a fost aplicat de toţi procurorii din România, inclusiv de cei din DNA. Este foarte important de spus că înainte de semnarea acestui protocol s-au făcut observaţii de către procurorii din sistem, erau la momentul respectiv peste 2.500 de procurori, protocolul a fost distribuit tuturor structurilor de Parchet, tocmai pentru a avea o procedură unitară şi uniformă şi a fost aplicat de mii de procurori, ani de zile”, precizează şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi declară apăsat că protocolul a fost aplicat inclusiv în mandatul lui Daniel Morar: „Da, există corespondenţă scrisă, sunt adrese scrise în temeiul protocolului, semnate chiar de procurorul şef direct, anterior anului 2013”.

Asculta interventia audio pe site-ul RFI

Related posts

Presedintele Iohannis: Nu-mi schimb opinia privind sustinerea lui Kovesi. Prestatia ministrului Toader nu mi-a placut

Ioana Badulescu

Comunicat emis de Statul Major al fortelor armate din Iran, dupa ce ayatollahul Ali Khamenei a decis sa faca publica doborarea accidentala a avionului ucrainean

Lucy Ionesco

COVID-19 nu a ajuns chiar in toata lumea! Tari care nu au avut niciun caz de coronavirus

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult