Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA
Breaking News

Kovesi la Parlamentul European: Increderea de care se bucura DNA arata ca romanii sunt greu de influentat. Vom continua aplicarea legii cu aceeasi fermitate

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a sustinut un discurs, marti, in cadrul conferintei cu tema „Lectii de invatat din Romania: Schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina”, gazduita de Parlamentul European de la Bruxelles. Kovesi a reliefat, in discursul sau, ca actiunile DNA pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiuni preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului si a tinut sa puncteze ca increderea de care se bucura DNA arata ca romanii sunt greu de influentat. 

„Increderea de care DNA se bucura este un argument puternic care responsabilizeaza si, in acelasi timp, arata ca societatea romaneasca este una matura, capabila de gandire critica si astfel, greu de influentat. DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii si asigurarea unui act de justitie corect si echilibrat”, a declarat Kovesi la Bruxelles.

„Actiunile noastre pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si cel de afaceri”, a mai spus procurorul sef al DNA.

Prezentarea facuta de Kovesi a continut referiri la caracteristicile Directiei Nationale Anticoruptie, rezultatele obtinute in ultimii 10 ani de procurori in combaterea marii coruptii, premisele care au facut posibila activitatea institutiei si sprijinul constant al Comisiei Europene, dar si referiri si la obstacole si vulnerabilitati care pun in pericol buna functionare a societatii si care pot fi inlaturate prin actiuni de preventie, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

Principalele idei ale prezentarii facute de Laura Codruta Kovesi in Parlamentul European:

Eficienta activitatii DNA din ultimii 10 ani este demonstrata prin:
– Numarul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, precum si importanta functiei persoanelor investigate
– Numarul persoanelor trimise in judecata de DNA s-a triplat
– Numarul persoanelor condamnate de instantele de judecata in dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (in 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar in 2017 au fost 870 persoane condamnate)
– Din 2006 pana in prezent DNA a dispus trimiterea in judecata a 99 de demnitari
– Rata condamnarilor s-a mentinut in mod constant la peste 90%
– Din 2013 pana in prezent, DNA a indisponibilizat peste 2 miliarde de euro, astfel incat produsele infractiunilor sa poata fi recuperate.

Caracterul eficient, obiectiv si nepartinitor al anchetelor efectuate de procurorii DNA a fost remarcat in Rapoartele anuale ale expertilor europeni in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

DNA este prezentata drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene (Raportul anticoruptie al Uniunii Europene publicat in 2014).

Increderea de care DNA se bucura este un argument puternic care responsabilizeaza si, in acelasi timp, arata ca societatea romaneasca este una matura, capabila de gandire critica si astfel, greu de influentat.

DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii si asigurarea unui act de justitie corect si echilibrat.”

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Dancila sustine ca Juncker i-a dat asigurari ca Romania va fi in Schengen pana la 1 ianuarie 2019

Ioana Badulescu

Kovesi a marturisit ca cel mai mare regret este ca nu are un copil: Imi doresc si eu acest lucru

Ioana Badulescu

Criza migrantilor sapa o noua prapastie intre Europa de Est si Europa de Vest. Statele est-europene, mostenitoarele unui socialism marxist

Cristiana Petrariu Bota

2 comments

Mariluc 18 octombrie 2017 at 8:35 am

Kovesi nu a spus nimic despre nr dosarelor respinse la CEDO. A mintit cu dezinvoltura. Un procuror care nu face cinste functiei pe care o reprezinta. Un personaj care trebuie sa dispara cat mai repede de pe scena. Prea multa suferinta nemeritata a semanat aceasta femeie.

Raspuns
Mariluc 18 octombrie 2017 at 8:35 am

Kovesi nu a spus nimic despre nr dosarelor respinse la CEDO. A mintit cu dezinvoltura. Un procuror care nu face cinste functiei pe care o reprezinta. Un personaj care trebuie sa dispara cat mai repede de pe scena. Prea multa suferinta nemeritata a semanat aceasta femeie.

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult