Austria a anuntat ca sustine candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European
Breaking News

Kovesi: Nu demisionez. Am respectat legea, in DNA nu se falsifica probe. Acest atac nu e intamplator, e un atac al inculpatilor

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri seara, in prima interventie publica avuta dupa scandalul iscat in jurul institutiei, ca nu isi va da demisia, in conditiile in care DNA nu a falsificat probe si nu a facut decat sa respecte legea. In opinia Laurei Codruta Kovesi, asistam la un festival „disperat” al inculpatilor, care nu este deloc intamplator si care a pus justitia sub asalt. 

Sefa DNA mai sustine ca informatiile vehiculate in ultima perioada reprezinta un atac care vizeaza ingenuncherea statului si umilirea societatii romanesti.

„Tot timpul am respecat legea, nu se falsifică probe în DNA, pentru oricine încalcă legea se iau măsurile legale. Nu cred că acest atac este întâmplator. Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane trimise în judecată, condamnate, spun părţi de adevăr. Nu e vorba de Kovesi sau procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii. De ce suntem atacaţi? Că ne-am făcut treaba. Justiţia este într-un asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă, vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată, oameni care au bani, resurse, posibilităţi şi doresc decredibilizarea actului de justiţie. Azi, se pare că nu e atât de grav dacă eşti acuzat sau condamnat”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

„Procurorii din DNA nu falsifică probe. Modul în care lucrează este supus controlului judecătoresc.Am făcut ce prevede legea: orice suspiciune de abatere disciplinară este cercetată de Inspecţia Judiciară. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut”, a mai precizat sefa DNA.

Kovesi a mai spus ca a solicitat DNA Ploiesti si a primit, in cursul acestei zile, un raport privind stadiul dosarelor vizandu-i pe membrii familiei Cosma si aspectele presupus nelegale. Sefa DNA a mentionat ca a trimis acest raport si procurorului general.

„Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri la DNA. A venit din proprie inţiativă şi a făcut denunţuri. Nu a fost căutat de procurori. Nu pot va pot confirma in cate dosar a primit identitate protejata. Într-un dosar, cel discutat in ultimele zile, a avut cel de martor protejat. Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploieşti. După pronunţarea sentinţei de condamnare care nu e definitviă, membri acestei familii, aceşti inculpaţi condamnaţi în primă instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să-i ajute să obţină o pedeapsă mai mică”, amai spus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în dosarul în care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă, cei doi au ridicat excepţii de nelegalitate în faza de camera preliminară, acolo unde judecătorii stabilesc dacă procurorii au întocmit în mod legal rechizitoriu şi dacă au administrat conform legii probe, menţionând că acestea au fost respinse şi că se refereau la situaţiile invocate recent în spaţiul public.

Kovesi a reluat informaţia conform căreia persoane din anturajul familiei Cosma au mers la DNA, menţionând că au încercat sa „intimideze procurorii sub forma unor avertizare de difuzarea în mass-media a unor înregistrări trunchiate, colaje, de natură să compromită procurorii şi ofiţerii care au lucrat în anchetă”.

„Inculpaţii au trecut la aplicare planului şi au devoalat propriile lor fapte de şantaj. E unul dintre motivele pentru care inculpatul Cosma, care a fost audiat în calitate de martor protejat luni, i s-a ridicat protecţia pentru că şi-a devoalat singur identitatea”, a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai vorbit, miercuri, despre înregistrările făcute publice de DNA, referitoare la publicarea unor materiale legate de procurori ai Direcţiei, că acestea au fost făcute legal, fără a preciza dacă vor fi folosite în dosarul de şantaj.

Întrebată dacă înregistrarea prezentată luni are bază juridică, Kovesi a răspuns: „Toate activităţile s-au derulat conform legii, nu pot să vă confirm sau infim dacă există ordonanţă a judecătorului sau alt act. S-a respectat legea când s-a realizat această înregistrare”.

„Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilităţi de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informaţii pot fi publice şi ce nu”, a precizat Kovesi.

„Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de şantaj)”, a completat procurorul şef al DNA, Kovesi precizând că orice comunicare publică este responsabilitatea ei.

Vlad Cosma a prezentat, duminică, mai multe înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă. DNA a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că fostul deputat a prezentat denaturat situaţia.

Related posts

SUA isi alege presedintele in 2016. Indiferent cine va castiga alegerile, va avea un impact major in politica globala

Lucy Ionesco

Parlamentul a eliminat pensiile speciale, cu exceptia celor militare si ale politistilor

Lucy Ionesco

Parlamentul s-a reunit intr-o sedinta solemna care marcheaza Centenarul Marii Uniri

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult