Instalata oficial la conducerea noului Parchet European, Laura Codruta Kovesi a declarat, intr-un interviu acordat pentru ziare.com, ca a fost o procedura cu foarte multe obstacole, dar a crezut in sansa sa. Regretul Laurei Codruta Kovesi este ca tatal sau nu mai este in viata sa se bucure impreuna de reusita sa. I se datoreaza in mare parte ceea ce am obtinut.
Decizia de numire a Laurei Codruta Kovesi in fruntea viitorului Parchet Public European (EPPO) a fost semnata, miercuri, in cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European. Semnarea deciziei de catre cei doi oficiali care reprezinta partile implicate in proces a avut loc dupa ce Conferinta Presedintilor a Parlamentului European a validat-o pe 16 octombrie pe Laura Codruta Kovesi drept primul procuror-sef european.
Fosta sefa a DNA a declarat ca, in ciuda numeroaselor obstacole cu care s-a confruntat, a crezut mereu in sansa sa.
„A fost o procedura cu foarte multe obstacole. Din momentul in care m-am inscris am crezut in sansa mea. Eu am jucat baschet si stiu ca soarta unui meci se poate schimba si in ultima secunda cu un cos de trei puncte. Nu am avut niciun moment in care sa spun ca am pierdut cursa, am crezut in sansa mea. Nu am abandonat niciodata nimic. In aceasta cursa, au fost foarte multi oameni alaturi de mine – familia, prietenii, colegii, dar si oameni pe care nu i-am vazut in viata mea si care mi-au transmis incurajari si sustinerea lor. Nu m-am simtit singura in aceasta cursa. Faptul ca au fost multi romani care m-au incurajat m-a sustinut in ce am avut de facut”, a mentionat Kovesi in interviul citat.
Fosta sefa a DNA a mai declarat ca nu a vazut pana cum rapoarte care sa contina o abordare atat de critica la adresa Romaniei ca ultimul raport MCV. „Din perspectiva DNA cred ca lucrurile se pot indrepta prin mai multa implicare si dupa ce va exista o conducere numita. Cand ceva iti afecteaza activitatea, nu e suficient sa spui ca nu mai poti face nimic pentru ca legislatia s-a schimbat”, a aratat Laura Codruta Kovesi.
Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca – se vor putea alatura in orice moment.
EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.
Alte declaratii facute de sefa Parchetului European:
– Revocarea mea nu a fost o chestiune personala. A fost lupta impotriva unui simbol. S-a declansat o demobilizare intre colegii care lucrau in DNA.
– Poate ca e momentul ca toate persoanele cu responsabilitati in justitie sa se aseze la aceeasi masa, sa existe mai multa unitate, mai mult dialog.
– In DNA nu a existat o sectie de investigare a magistratilor.
– Sesizarile din oficiu au fost foarte putine. Devenise un fenomen: oamenii implicati in proceduri faceau plangeri impotriva celor care ii anchetau sau ii judecau.
– Majoritatea motivarilor in cazul anchitarilor nu au fost bazate pe greseli ale procurorilor DNA, ci pe dezincriminari, pe modul de interpretare a unor dispozitii legale.
– Daca ar fi sa o iau de la capat as semna din nou protocolul cu SRI, poate ca l-as trimite la CSM pentru o opinie.
– La CEDO nu am cerut bani, nici macar cheltuieli de judecata, astept un raspuns care sa lamureasca statutul procurorilor in Romania.
– Regret ca tatal meu nu mai e in viata si nu ne putem bucura impreuna de faptul ca sunt procuror sef european. I se datoreaza in mare parte ceea ce am obtinut.
Interviul integral il puteti asculta pe site-ul ziare.com