Kovesi, Procuror European? Fosta sefa a DNA a primit cele mai multe voturi in Comisia LIBE. UPDATE
Breaking News Politica

Kovesi, Procuror European? Fosta sefa a DNA a primit cele mai multe voturi in Comisia LIBE. UPDATE

Laura Codruta Kovesi a primit cele mai multe voturi in Comisia LIBE si are sanse mari sa fie sefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European a avut miercuri dimineata intalnirea coordonatorilor, la ora locala 9:00, iar la ora locala 11:00 (12:00, ora Romaniei) s-a intalnit in reuniune extraordinara, pentru a vota in privinta candidatului pentru postul de procuror-sef al Parchetului European, o institutie nou infiintata, ce va incepe sa functioneze de anul viitor. Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruta Kovesi: 26.

Laura Codruta Kovesi este propunerea comisiilor CONT si LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea functiei de procuror sef european.

Fosta sefa a DNA a primit cele mai multe voturi in ambele comisii care au audiat-o, CONT si LIBE. In cadrul votului de miercuri dimineata, Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez 22, iar germanul un singur vot.

UPDATE: Presedintele Comisiei LIBE a anuntat rezultatul: Laura Codruta Kovesi a obtinut cele mai multe voturi – 26. Ea a fost urmata de candidatul francez, cu 22 de voturi, in timp ce germanul a primit doar un vot. Au fost 50 de voturi exprimate, unul fiind vot alb.

UPDATE: Seful Comisiei LIBE, Claude Moraes, face prezenta membrilor si supleantilor. Eurodeputata Ana Gomes, critica la adresa Guvernului de la Bucuresti, lipseste si a fost inlocuita.

De asemenea, Marian Jean Marinescu (PPE) si Adina Valean (PPE), membri supleanti, ii inlocuiesc pe doi dintre membrii comisiei.

Dupa audierile care au avut loc marti in Comisia pentru drepturi si libertati civile (LIBE) si Comisia perntru control bugetar (CONT), urmeaza ca membrii comisiei LIBE sa voteze in privinta celor trei candidati pentru postul de procuror-sef al Parchetului European: Laura Codruta Kovesi (Romania), Jean-François Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).

Candidatii au fost audiati marti de comisiile reunite pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea functiei de procuror-sef european.

Parchetul european este o institutiile nou infiintata, motiv pentru care suntem in fata unei proceduri noi. Laura Codruta Kovesi nu a fost propusa de Romania, asa cum nici contracandidatii sai din Franta si Germania nu au fost propusi de tarile lor, ci au aplicat pentru functie in nume propriu. Dar, spre deosebire de Kovesi, sunt puternic sustinuti de institutiile nationale de profil. Acum suntem la cel de-al patrulea pas al procedurii de numire. Laura Codruta Kovesi a fost prima pe lista comisiei de selectie si a doua la votul in Consiliul Uniunii Europene. Marti seara fost audiata de o comisie mixta: judiciara si de control bugetar din Parlamentul European. Totul a inceput cu o prezentare a candidaturii si a continuat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri, cam ca un interviu de angajare.

Comisia juridica va supune la vot candidaturile miercuri la ora 12:00, ora Romaniei. Din declaratiile facute pana acum stim ca doua dintre cele mai mari grupuri parlamentare, PPE si ALDE, o sustin pe Laura Codruta Kovesi. In plus, in Comisia juridica sunt multi eurodeputati care au criticat vehement regresul din lupta anticoruptie din Romania. Si ca meniul sa fie complet, contracandidatul sau german a laudat-o chiar in timpul audierilor de azi.

„Am toata admiratia pentru curajul si implicarea ei”, a spus Andres Ritter. Asa ca, in ciuda rezultatului din Consiliu, Laura Codruta inca are sanse sa obtina conducerea Parchetului European. Daca intr-adevar Parlamentul va sustine candidatura ei, in contradictie cu decizia Consiliului, urmeaza o perioada de negocieri intre cele doua institutii pentru numirea unui procuror-sef european.

Stiri pe aceeasi tema

Oferte HOT de 1 Mai 2015: Vacanta la pret mic si confort sporit in statiunea Mamaia Nord de 1 Mai

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Grindeanu a numit-o pe Gabriela Pintilie in functia de consilier la cabinetul sau

Cristiana Petrariu Bota

Medicii, obligati prin lege sa faca garzi suplimentare! Guvernul rectifica organizarea garzilor, doar universitarii si sefii de spitale vor fi avantajati

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult