Kovesi se lauda cu activitatea DNA: Printre cei trimisi in judecata se numara un premier, 5 ministri, 67 de parlamentari, 97 de primari si viceprimari

Delia Ion
By Delia Ion noiembrie 10, 2016 18:51

Kovesi se lauda cu activitatea DNA: Printre cei trimisi in judecata se numara un premier, 5 ministri, 67 de parlamentari, 97 de primari si viceprimari

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, aflata la Chisinau, ca procurorii anticoruptie au obtinut condamnari in peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeana. Pentru prima data de la infiintare, “DNA a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeana”, a spus Kovesi, mentionand ca printre cei trimisi in judecata in 2015 se numara un premier, 5 ministri, 67 de parlamentari, 97 de primari si viceprimari.

Pezenta la Forumul Republica Moldova-Romania in domeniul justitiei, Kovesi a aratat ca in 2006, 360 de persoane au fost trimise in judecata, insa in 2010 acest numar a crescut la 937, iar in 2015 – la 1.258. Sefa DNA a punctat ca in 2006, 155 de inculpati au fost condamnati definitiv, in 2010 – 154, iar in 2015 – 973.

“In ultimii cinci ani, procentul de achitari in DNA era undeva intre 10 si 12%. Apreciez ca este un procent firesc. Nu cred ca intr-un stat democrat procentul de condamnari trebuie sa fie de 100%”, a spus sefa DNA.

Printre cei trimisi in judecata in 2015 s-au numarat un prim-ministru, cinci ministri, 67 de deputati si cinci senatori, 97 de primari si viceprimari, 15 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, precum si 32 de directori de companii nationale, a mai aratat Kovesi.

Poti citi si: De ce este imposibil de analizat teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Kovesi vrea sa fie audiata de comisia de experti care ii va analiza teza de doctorat

“In urma cu cinci ani, in Romania erau dosare care se judecau de sapte, opt sau zece ani de zile. Si acest lucru nu se datora incompetentei si nici neprofesionalismului procurorilor sau judecatorilor, ci se datora unor lacune din legislatie care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise in judecata. Si pe buna dreptate. Asa intelegea o persoana trimisa in judecata sa isi faca apararea si era o modalitate legala de a se apara. Nu putem sa criticam acest lucru”, a mai declarat procurorul-sef al DNA.

In acelasi timp, Laura Codruta Kovesi a atras atentia ca provocarile actuale ale DNA sunt regimul imunitatilor, pastrarea stabilitatii institutionale si pastrarea cadrului legislativ si a instrumentelor de investigare.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.