18.9 C
România
25 septembrie 2021
Kovesi: Unele spitale incheie contracte doar cu unele societati. Procentul cerut ca mita din contracte e mai mare decat in alte domenii
Social

Kovesi: Unele spitale incheie contracte doar cu unele societati. Procentul cerut ca mita din contracte e mai mare decat in alte domenii

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, la bilantul institutiei pe care o conduce, ca multe achizitii se fac cu incalcarea legislatiei secundare, iar decizia Curtii Constitutionale la dezincriminarea abuzului in serviciu lasa societatea neaparata. In acest sens, Kovesi a precizat ca sunt situatii in care unele spitale incheie contracte doar cu unele societati, astfel incat procentul cerut ca mita din contracte este mai mare decat in alte domenii.

Multe achizitii se fac cu incalcarea legislatiei secundare, ceea ce lasa societatea neaparata dupa decizia CCR. Cateva exemple din dosarele DNA si societatea trebuie sa decida daca astfel de fapte prezinta sau nu pericol: Procurorii au avut cazuri cu preturi subevaluate de pana la 800%. Poate cineva gresi un pret cu 800%? La imobilele retrocedate ilegal, pretul platit in plus de stat a fost si de 10 ori mai mare decat de pretul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii? 

Exista situatii in care unele spitale incheie contracte doar cu unele societati. Acest specific al coruptiei a facut ca procentul cerut ca mita din contracte sa fie mai mare decat in alte domenii. Procentul comisioanelor ilegale e cuprins intre 10 si 20% din valoarea contractelor din sanatate„, a declarat Laura Codruta Kovesi, in discursul sustinut cu prilejul prezentarii bilantului DNA.

In opinia sefei DNA, coruptia din sanatate inseamna si modul in care sunt spoliate resursele sanatatii prin produse supraevaluate sau inexistente si a tinut sa precizeze ca „in aceste zile am simtit cu totii ca facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil si matur”.

Coruptia din sanatate inseamna si modul in care sunt spoliate resursele sanatatii prin produse supraevaluate sau inexistente. Dorim ca fapte ce pun in pericol sanatatea publica sa fie sanctionate doar pe erori administrative?

Noi doar aplicam legea si ne dorim sa fim consultati in mod real. Nu credem ca sunt necesare modificari legislative care pot afecta eficienta luptei anticoruptie. Nu credem ca sunt necesare modificari ce aduc atingere independentei magistratilor.  Suntem obligati sa avem reactie cand modificari legislative vizeaza codul penal sau de procedura penala. In aceste zile am simtit cu totii ca facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil si matur. CSM, procurorul general, instantele si parchetele au reactionat unitar„, a mai spus Kovesi.

La bilantul DNA a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Sanatatii ieftineste pretul medicamentelor, de la 1 martie 2017

Cristiana Petrariu Bota

CNSCBT confirma al 18-lea deces cauzat de virusul gripal la o femeie din judetul Galati

Ioana Badulescu

Mama lui Pavel Bartos a murit intr-un spital din judetul Bacau

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult