Kristalina Georgieva, primul director general al FMI care provine dintr-o tara fosta comunista din Europa de Est
Economie

Kristalina Georgieva, primul director general al FMI care provine dintr-o tara fosta comunista din Europa de Est

Kristalina Georgieva ar putea deveni primul director general al FMI care provine dintr-o tara fosta comunista din Europa de Est. Economistul Kristalina Georgieva din Bulgaria ar putea fi confirmat miercuri in postul de director general al Fondului Monetar International (FMI), devenind prima persoana dintr-o economie emergenta care va conduce institutia financiara internationala. 

Georgieva, politician de centru-dreapta care a crescut in Bulgaria in perioada comunista, si-a construit reputatia in perioada in care a activat la Banca Mondiala si la Comisia Europeana, fiind un promotor al egalitatii de sanse si un lider in lupta impotriva incalzirii globale.

In calitate de director general al FMI, un creditor mondial cu rezerve de 1.000 de miliarde de dolari, Georgieva se va confrunta cu o gama larga de provocari, inclusiv incetinirea economiei mondiale declansata de escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China, scriu agentiile de presa internationale. 

Boardul executiv al FMI a intervievat-o marti pe Kristalina Georgieva, in varsta de 66 de ani, in calitate de singur candidat pentru postul de director general al institutiei si miercuri urmeaza sa aiba loc procedura de vot cu privire la nominalizarea bulgaroaicei. Votul va fi in mare parte unul simbolic, in conditiile in care Georgieva, sustinuta de presedintele francez Emmanuel Macron, a obtinut luna trecuta sprijinul din partea statelor din Uniunea Europeana precum si sustinerea tacita a SUA.

Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM este numit un american, iar europenii desemneaza persoana de la sefia FMI. Cel mai mare actionar al Bancii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

O sursa din interiorul boardul FMI a declarat pentru Reuters ca Georgieva este pregatita pentru noul job. „A convins boardul ca este liderul de care institutia are nevoie si va fi un avocat vehement pentru sistemul multilateral”, a declarat sursa sub protectia anonimatului.

Posibila confirmare a Kristalinei Georgieva a fost salutata in tara sa natala, unele publicatii apreciind ca aceasta este o dovada a calitatilor Kristalinei Georgieva dar si un succes diplomatic al Bulgariei. „In urma cu 20 de ani, Bulgaria se numara printre tarile care avea un program de salvare cu FMI. Nominalizarea fostului comisar al Bulgariei la UE ar trebui vazuta nu doar ca o realizare personala dar si ca un succes diplomatic pentru intreaga tara”, sustine cotidianul financiar Kapital.

Georgieva o va inlocui pe Christine Lagarde, care in 2011 a devenit prima femeie la conducerea FMI iar peste o luna va deveni noul presedinte al Bancii Centrale Europene. Inainte de numirea sa la Banca Mondiala, Kristalina Georgieva a ocupat mai multe posturi de conducere la Comisia Europeana, inclusiv cel de comisar pentru buget in perioada 2014 – 2016, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.

Scott Morris, senior fellow la Global Development, sustine ca Georgieva si-a dovedit calitatile dupa ce la inceputul lui 2017 a fost numita in cel de-al doilea post in ierarhia Bancii Mondiale. In aceasta calitate, Georgieva a reusit sa obtina un consens din partea statelor membre pentru o majorare de capital de 13 miliarde dolari si un pachet de reforme conform caruia creditele acordate Chinei si altor state bogate in curs de dezvoltare vor scadea pentru ca mai multe resurse sa fie indreptate spre tarile mai nevoiase. 

 

Stiri pe aceeasi tema

Lista ANAF a persoanelor cu datorii la stat, publicata luni

Cristiana Petrariu Bota

Faliment pentru mii de firme mici din cauza cerintelor de securitate la incendiu

Cristiana Petrariu Bota

LIDL si PENNY ar putea avea in curand concurenta puternica pe piata de retail din Romania

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult