5.3 C
România
24 octombrie 2021
La Canopée, un spatiu urias din inima Parisului, inaugurat dupa 5 ani de lucrari faraonice
Externe

La Canopée, un spatiu urias din inima Parisului, inaugurat dupa 5 ani de lucrari faraonice

PARIS – După 5 ani de lucrări faraonice şi polemici nesfârşite, a fost inaugurat « la Canopée », spaţiul uriaş, semi-acoperit, din cartierul « les Halles » din Paris. Aflată în inima capitalei franceze, noua construcţie se doreşte a fi un nou simbol care aliază comerţul cu cultura.

Clădirea, mai exact acoperişul ei, are forma unei frunze uriaşe ondulate. Semnată de arhitecţii Patrick Berger şi Jacques Anziutti, « la Canopée » – care înseamnă în franceză partea superioară a pomilor, de obicei într-o pădure tropicală – este o structură vastă mare cât de exemplu Place des Vosges din Paris. Totul este acoperit cu 25 de mii de metrii pătraţi de sticlă de culoarea nisipului. Structura din metal care susţine sticla atinge un maxim de 56 de metrii înălţime şi cântăreşte 8 mii de tone, adică cât turnul Eiffel.

Sub acest acoperiş există o serie de săli publice: un conservator, o bibliotecă, o sală de dans şi o serie de săli de practică pentru amatori deschise diverselor asociaţii din cartier. In subsol, a fost renovat şi extins întregul spaţiu comercial – al doilea ca mărime din Franţa – în care există nu mai puţin de 150 de magazine diferite. In fine la nivelurile şi mai de jos se află staţia de metrou şi RER Chatelet-Les Halles, cea mai mare gară subterană din Europa, prin care tranzitează zilnic 750 de mii de călători.

« La Canopée » a depăşit cu mult bugetul iniţial costând circa un miliard de euro. Intreţinerea structurii va costa 450 de mii de euro anual. Sume care, ca şi construţia în sine, au dat naştere la multiple polemici şi critici.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Patru persoane au murit in Italia dupa ce s-au infectat cu coronavirus. Cu peste 200 de persoane infectate, Italia devine cel mai mare focar de coronavirus din Europa

Cristiana Petrariu Bota

COVID-19. Lista cu tarile in cazul carora se impune izolarea la domiciliu a romanilor intorsi din aceste zone

Cristiana Petrariu Bota

De ce nu vrea premierul Rep. Moldova unirea cu Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult