14.1 C
România
28 noiembrie 2021
La cât timp ar trebui să-ți schimbi periuța de dinți
Recomandari

La cât timp ar trebui să-ți schimbi periuța de dinți

Știm cu toții că periuțele de dinți, ca orice alt obiect, au o durată de viață limitată. Uneori însă s-ar putea să ne fie dificil să apreciem cu exactitate când ar trebui să ne înlocuim periuța de dinți.

Am putea fi surprinși să aflăm că, potrivit producătorilor și medicilor stomatologi, o periuță de dinți ar trebui înlocuită la fiecare 12-16 săptămâni.

Există, de asemenea, cazuri în care periuțele de dinți ar trebui schimbate mult mai devreme. Păstrarea unor periuțe uzate va crește riscul de apariție a bolilor dentare, precum și a celor gastro-intenstinale. Pentru a vă evalua starea de sănătate dentară, vă invităm să vă programați pentru un consult medical la o clinică stomatologică în sectorul 2.

Cât de des trebuie să schimbăm periuțele?

Una dintre cele mai înalte autorități în domeniu, mai exact Asociația Americană de Stomatologie, precizează că schimbarea periuței de dinți ar trebui să se realizeze la fiecare 3-4 luni.

Dacă ați suferit unele boli gastroenterologice se recomandă de asemenea ca schimbarea periuței să aibă loc mai devreme. Și în cazul copiilor, periuța de dinți este un obiect care ar trebui înlocuit destul de frecvent, la circa două luni, având în vedere că cei mici aplică o presiune mai mare. Cel mai bine este să le verificați periuțele la fiecare 2-3 luni.

Odată ce perii și-au pierdut rigiditatea, putem spune fără să greșim că trebuie să ne înlocuim periuța de dinți. Calitatea și rigiditatea periilor sunt principalele caracteristici care ne vor ajuta să eliminam resturile de mâncare interdentare.

Dacă altcineva a folosit din greșeală periuța ta de dinți este bine să o arunci la gunoi și să o înlocuiești.

De câte ori trebuie să te speli pe dinți?

Periuța de dinți este prima linie de apărare împotriva bacteriilor care provoacă boli ale gingiilor, carii dentare, precum și respirație urât mirositoare. De aceea, este important să alocăm câteva minute periajului. Este primul pas către un zâmbet cu adevărat fermecător.  Există chiar o tehnologie inovatoare care te ajută în acest sens – Digital Smile Design.

Specialiștii recomandă ca un periaj dentar corect să dureze între 2 și 4 minute, timp în care vom peria fiecare dinte în parte. Iar în decursul unei zile, ar trebui să repetam acest proces de cel puțin două ori. Nu uitați că cel mai important periaj este cel de seară, deoarece, pe timpul nopții, resturile alimentare necurățate, mai ales din spațiile interdentare, vor provoca boli ale gingiilor, cât și carii.

Ne schimbăm periuța după ce am fost bolnavi?

Medicii sunt de părere că periuțele ar trebui să fie schimbate, de către toți membrii familiei, dacă o persoană s-a îmbolnăvit. Virusurile, bacteriile pot rămâne în perii periuței de dinți și se pot transmite de la o periuță la alta, mai ales dacă acestea stau împreună. Vorbim în acest caz de afecțiuni precum răcelile, gripele sau infecțiile bucale.

Cât de des ar trebui schimbat capul periuței electrice?

La fel ca în cazul periuțelor manuale, și capul unei periuțe electrice trebuie înlocuit după o anumită perioadă.

Vibrația circulară și rapidă va accelera procesul de uzură, de aceea trebuie să verificați periodic starea periuței dvs. de dinți electrice. Se recomandă să schimbați capul acestora la circa 12 saptamani.

Cum să ai grijă de periuța ta de dinți?

Ca orice obiect personal de îngrijire este important să nu împărțim periuța de dinți cu alți membri ai familiei. Dacă păstrăm periuța într-un recipient, cu alte periuțe de dinți, încercați să nu lăsați capetele să se atingă.

După periaj, clătiți periuța de dinți cu apă de la robinet. Nu utilizați dezinfectant sau apă de gură pentru a spăla periuța, conform recomandărilor. Riști în această manieră să răspândești bacteriile.

Evitați, atunci când nu călătoriți, să păstrați periuța de dinți într-un spațiu închis sau cu un capac. Acestea pot duce la apariția mucegaiului și bacteriilor.

 

 

 

 

Stiri pe aceeasi tema

Filmarile la botez, clipe de neuitat pentru intreaga familie

admin

Abcesul dentar – simptome, cauze și tratament

Mituri despre electronicele de bucătărie în care trebuie să nu mai credem

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult