La Multi Ani, Romania! Mii de oameni au participat la parada militara organizata la Arcul de Triumf
Breaking NewsSocial

La Multi Ani, Romania! Mii de oameni au participat la parada militara de la Arcul de Triumf

Parada militara de la Arcul de Triumf a inceput, sambata, 1 decembrie, la ora 10.00, la eveniment asistand mii de oameni. In tribuna oficiala s-au aflat presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, fostii presedinti Emil Constantinescu si Traian Basescu, ministri, parlamentari si alti oficiali.

La sosire, presedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare, dupa care a fost interpretat imnul de stat. Apoi presedintele Iohannis a depus o coroana de flori la baza Arcului de Triumf. A urmat un moment de reculegere pentru eroii neamului.

Prin fata spectatorilor au trecut aproximativ 4.000 de militari si specialisti, cu peste 200 de mijloace tehnice si circa 50 de aeronave. Intre participanti se numara si aproximativ 500 de militari din mai multe tari aliate sau partenere: Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croatia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

Anul acesta, in premiera, parada militara nationala a fost deschisa de aviatia militara. De asemenea, la parada de 1 Decembrie a participat Asociatia Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir” si Asociatia Traditia Militara, membra a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare.

La Alba Iulia, ceremonia militara va incepe la ora 15.30, in zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta urmand sa participe aproximativ 1.600 de militari si specialisti, cu 150 de mijloace tehnice si 23 de aeronave militare. In blocurile de defilare se vor regasi militari si tehnica ale armatei poloneze. Pe timpul ceremoniilor din Bucuresti si Alba Iulia vor fi executate cate 21 de salve de tun.

Activitati similare au loc in marile garnizoane din tara, cu participarea reprezentantilor Armatei Romaniei, precum si in teatrele de operatii in care se afla in misiune militari romani. De 1 Decembrie, Drapelul national este arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

La nivel national sunt anuntate aproximativ 450 de manifestari publice la care se preconizeaza participarea a peste 550.000 de persoane.

Pentru desfasurarea in conditii de ordine si siguranta publica a manifestarilor si pentru a putea interveni in cazul unor situatii de urgenta in sprijinul populatiei, sunt mobilizati aproximativ 29.000 de pompieri, jandarmi si politisti.

Articole asemănătoare

Romania are nevoie de o strategie nationala de preventie a suicidului. Unde au gresit negociatorii si televiziunile in cazul sinucigasei din Bucuresti

Lucy Ionesco

Cutremur in Vrancea inregistrat duminica, 4 octombrie

Lucy Ionesco

Dragnea premier, o ipoteza tot mai apropiata de realitate. Legea 90/2001 a fost contestata la CCR

Delia Ion