Laserul de la Magurele, gatuit de birocratia statului roman. Marii savanti ai lumii, pusi sa aduca diploma de Bac de la fortele de munca
IT/Stiinta

Laserul de la Magurele, gatuit de birocratia statului roman. Marii savanti ai lumii, pusi sa aduca diploma de Bac de la fortele de munca

Laserul de la Magurele se loveste si el de birocratia statului roman, insa marea problema este aceea ca cei mai buni savanti ai lumii care doresc sa se implice in proiect sunt umiliti prin tot felul de cerinte stupide. Strainii au ramas consternati dupa ce li s-a cerut diploma de Bac, desi erau absolventide Harvard! De precizat ca steagul României va fi ridicat, luni, la sediul din Geneva al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. Proiectul din România costă 293 de milioane de euro fără TVA (356 milioane cu TVA), o parte din bani fiind alocaţi de Comisia Europeană şi restul din bugetul guvernului român.

Jurnalistii de Evenimentul Zilei atrag atenţia autorităţilor asupra problemelor cu care se confruntă cercetătorii de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei” din Măgurele, desemnat să dezvolte cel mai ambiţios proiect din lume la ora actuală în domeniul cercetării în fizica nucleară – proiectul „Laserului de la Măgurele”.

Cercetători de elită la nivel mondial vin din toate colţurile lumii atrași de proiect. Miza pentru ei este câștigarea premiului Nobel. Ei se împiedică însă de legislaţia noastră, care îi obligă să depună un dosar stufos de acte pentru a se angaja pentru proiectul ELI. Cerem foaie matricolă unor doctori de Harvard. Deși e nevoie de angajarea a 250 de cercetători, procesul de recrutare se desfășoară extrem de anevoios, până acum reușind să recruteze circa 100, deși în 2018 trebuie să înceapă experimentele.

Pe de altă parte, cercetătorii străini se împiedică de legislaţia noastră, care îi obligă să depună un dosar stufos de acte pentru a se angaja pentru acest proiect. Academicianul Nicolae – Victor Zamfir director general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei” și director al proiectului ELI – NP, a tras un semnal de alarmă asupra situaţiei.

Laserul de la Magurele va avea un nou calendar de constructie si instalare a echipamentelor

ELI Valley, proiect de locuinte pentru specialistii IT aproape de laserul de la Magurele

Cerem foaie matricolă unor doctori de Harvard

„O angajare durează luni întregi. Problema mare este că putem angaja un cercetător senior doar după ce prezintă diploma de Bacalaureat. Apoi, trebuie să mergem la forţele de muncă, să stăm la coadă cu toţi cei care angajează muncitori chinezi, ei fiind cercetători extrem de cunoscuţi. Sunt absolvenţi de Harvard și trebuie să treacă prin CNATDCU ca să echivaleze diploma de doctorat. Problema este că nu mă lasă pe mine să îi angajez direct, trebuie să trec prin procesul de recunoaștere a diplomelor și de aprobare a forţei de muncă din străinătate”, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate Evenimentului zilei, academicianul Nicolae-Victor Zamfir.

Potrivit acestuia, străinii sunt consternaţi de aceste proceduri birocratice, iar unii nici nu își amintesc pe unde mai au, de pildă, diploma de Bacalaureat. (Articolul integral il poti citi AICI)

Banii pentru proiectul din Romania sunt alocaţi de Comisia Europeană și din bugetul guvernului român. Fiind un proiect cu finanţare europeană, angajarea personalului trebuie să se facă în calendarul stabilit, altfel riscăm returnarea banilor.

Prin intermediul proiectului de la Magurele, cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem rezolva. Spre exemplu, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele este o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. Alte aplicaţii ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

Viviana Gradinaru, o romanca din Vaslui, premiata de Barack Obama pentru o descoperire revolutionara in biomedicina

De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, cum ar fi distribuţia elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, adică marile acceleratoare de particule care au costuri foarte mari de construcţie şi operare.

Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări, nu numai în România, iar până în 2018, toate echipamentele vor fi instalate în cadrul sediului care se contruieşte în prezent pe platforma de la Măgurele.

Sursa foto: Mediafax

Articole asemănătoare

TRATAMENT IMPOTRIVA CANCERULUI: Tutunul poate distruge celulele canceroase

Bogdan

Motoarele rachetei Soyuz MS-10 s-au oprit dupa decolare, echipajul a aterizat de urgenta si este in stare buna

Ioana Badulescu

ROBOTICA. Cum arata Nadine, receptionera android. VIDEO

Lucy Ionesco