Laserul de la Magurele
IT/Stiinta

Laserul de la Magurele va avea un nou calendar de constructie si instalare a echipamentelor

Laserul de la Magurele va avea un nou calendar de constructie si instalare a echipamentelor. Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat, vineri, amendarea proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care se deruleaza la Magurele, in Romania.

Laserul de la Magurele este un proiect unic in Europa pentru ca presupune realizarea unei instalatii cu fascicule laser si gama si care va beneficia de tehnologii de ultima generatie cu ajutorul carora va putea fi studiat impactul radiatiei electromagnetice foarte intense asupra materiei.

Amendarea proiectului vizeaza in principal aprobarea unui nou calendar in ceea ce priveste realizarea lucrarilor de constructie si instalarea echipamentelor necesare, includerea unor lucrari de constructii auxiliare in a doua faza de implementare si achizitionarea unor echipamente suplimentare destinate activitatilor de cercetare stiintifica.

„Este un proiect important pentru Romania, pentru cercetarea stiintifica din tara. In acelasi timp, este important ca acesta sa se deruleze fara sincope pentru ca este un foarte bun exemplu despre ce poate face Romania cu fonduri Regio. Acest proiect este unic in Europa pentru ca presupune realizarea unei instalatii cu fascicule laser si gama si va beneficia de tehnologii de ultima generatie cu ajutorul carora va putea fi studiat impactul radiatiei electromagnetice foarte intense asupra materiei”, a spus Corina Cretu, citata intr-un comunicat de presa.

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operational Competitivitate pentru asistenta structurala si se deruleaza prin Fondul european de dezvoltare regionala. Implementarea proiectului ELI-NP a fost impartita in doua faze inca de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului, aprobata vineri de comisarul european pentru politica regionala, se refera la lucrarile prevazute a fi realizate in cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsa pentru finantare in perioada de programare financiara multianuala 2007- 2013, cu o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regionala.

Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevazuta a fi finalizata in 2018 si are o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul european de dezvoltare regionala.

ELI-NP este un proiect de cercetare paneuropean, gazduit de Republica Ceha, Romania si Ungaria, al carui scop este sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala, deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

ELI-NP este o parte a proiectului ‘Extreme Light Infrastructure’, care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de inalta prioritate pentru Europa. Proiectul reprezinta cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere, in aprilie 2011 Comisia Europeana aproband deja o finantare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, in Republica Ceha.

Articole asemănătoare

Perseidele fac spectacol pe cer in noaptea de 12 august 2016

Lucy Ionesco

Telekom si Ericsson au testa o retea 5G pentru prima oara in Romania si in estul Europei

Delia Ion

Eduard Draguleasa, SEO specialist: Pandemia ne-a dat o lectie tuturor, mai ales afacerilor care nu credeau in online

Lucy Ionesco