Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA
Social

Laura Codruta Kovesi a fost invitata sa sustina un discurs in cadrul unei reuniuni la ONU

Procurorul-șef la DNA, Laura Codruța Kovesi, a primit invitația de a susține un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt, organizate de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, ce va avea loc miercuri 23 mai 2018, la New York, se arată într-un comunicat al DNA. Potrivit sursei citate, dezbaterea la nivel înalt marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), cunoscută și drept Convenția de la Merida, semnată și ratificată de România, alături de alte 182 de state.

La reuniune participă președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Miroslav Lajčák, și secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Potrivit DNA, procurorul-șef Laura Codruța Kovesi a fost invitată să vorbească în deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulată “15 ani de implementare a Convenției – tendințe, realizări și provocări”.

Reuniunea va găzdui două sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentările făcute de experții invitați, ceilalți participanți vor avea posibilitatea să adreseze întrebări și să împărtășească aspecte rezultate din experiența țărilor pe care le reprezintă.

În conformitate cu Rezoluția 72/196, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în vederea organizării acestei reuniuni la nivel înalt, președintele forului menționat va întocmi o sinteză a discuțiilor, document ce urmează a fi transmis Conferinței statelor membre ale Convenției – for decizional – precum și tuturor statelor membre ale ONU.

Background. Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției a fost adoptată în octombrie 2003 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite și a fost semnată la Merida, Mexic, ca urmare a recunoaşterii caracterului global al ameninţărilor pe care le presupune corupţia, amenințări care impun o abordare cuprinzătoare şi multidisciplinară.

Convenţia este un instrument anticorupţie ce reprezintă o angajare internațională aproape universală, având în vedere că a fost semnată de 183 de state, iar dispozițiile Convenției sunt obligatorii pentru statele semnatare.

Convenția a fost semnată de România la Merida, la 9 decembrie 2003, fiind ratificată în anul 2004.
Având în vedere acoperirea substanţială şi cuprinzătoare, incluzând măsuri de prevenire, incriminare și investigare, cooperare internaţională şi recuperarea prejudiciilor, precum şi asistenţă tehnică şi schimb de informații, Convenţia (UNCAC) a devenit un cadru şi un reper important pentru multe iniţiative naţionale şi internaţionale de luptă împotriva corupţiei.

Stiri pe aceeasi tema

Salveaza ciocarlia! Apelul societatii civile fata de noua lege a vanatorii. VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Averea lui Sebastian Ghita, mentinuta sub sechestru

Cristiana Petrariu Bota

Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sarbatorile crestine care aminteste de patimile si moartea Mantuitorului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult