Fostul procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, s-a calificat prima pe lista scurta a candidatilor pentru functia de procuror sef al Uniunii Europene. Asadar, unul dintre cele trei nume ramase in competitia pentru conducerea Parchetului European este Laura Codruta Kovesi, iar acest lucru se arata intr-o scrisoare trimisa ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in calitate de presedinte al Consiliului JAI al UE.
„Punctajul si experienta acestor candidati sunt printre cele mai inalte pentru pozitia de Procuror General European. (…) Comitetul a luat decizia la intalnirea din 1 februarie 2019, ca urmare a votului prevazut in regula IV a regulilor de functionare ale comitetului de selectie”, se arata in document.
Comisia de selectie constituita la nivel european a transmis lista scurta Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, care trebuie sa aleaga procurorul european, seful Parchetului European.
Scrisoarea semnata de seful panelului de selectie, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresata astfel ministrului de justitie al statului care asigura Presedintia Consiliului UE, nimeni altul decat Tudorel Toader, cel care a declansat si obtinut demiterea lui Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania. Astfel, Tudorel Toader ar putea sa puna pe ordinea de zi a Consiliului JAI numirea viitorului procuror-sef UE.
Decizia de numire a noului procuror-sef european va trebui luata de Parlamentul European si de ministrii celor 28 de state membre UE, reuniti in Consiliul UE (formatul JAI).
Kovesi e urmata pe lista scurta de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).
„Calificarea si experienta acestor candidati s-au clasat cel mai sus pentru pozitia de procuror-sef european (…), tinand cont de natura foarte speciala a functiei pentru care au aplicat candidatii” – se arata in scrisoarea comisiei de experti independenti ai Uniunii Europene.
Expertii au votat aceasta lista pe 1 februarie 2019, dupa ce au intervievat 11 candidati, care, la randul lor, se calificasera pana la faza interviurilor, in cadrul unui proces de selectie mai lung.
Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei impotriva finantelor UE. Acesta va avea competenta de a investiga si a urmari penal infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Parchetul European va efectua investigatii transfrontaliere in cazuri de frauda in care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau in cazuri de frauda in materie de TVA la nivel transfrontalier care implica daune de peste 10 milioane EUR.
Parchetul UE va lucra in stransa colaborare cu autoritatile nationale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora indeaproape cu alte organisme precum Eurojust si Europol.