12.8 C
România
11 septembrie 2024
Laura Codruta Kovesi, un nou mandat in fruntea DNA. Decretul de numire, in Monitorul Oficial
Breaking News

Laura Codruta Kovesi, un nou mandat in fruntea DNA. Decretul de numire, in Monitorul Oficial

Laura Codruta Kovesi a primit un nou mandat in fruntea DNA. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că a semnat decretul privind numirea Laurei Codruța Kovesi pentru un nou mandat la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA), urmând ca decretul de numire să fie publicat în Monitorul Oficial, la 7 aprilie, transmite Agerpres.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a născut la 15 mai 1973, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca (1991-1995). A urmat studii aprofundate în specializarea „Drept Judiciar”, profilul „Științe Juridice” la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu (1996-1997).

În 2012 a obținut titlul de doctor în drept, ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

A lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999) și procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 mai 1999 — 1 nov. 2000). A fost procuror-șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2000-1 nov. 2002), procuror-șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2002 — 1 sept. 2004) și procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 sept. 2004 — 1 dec. 2004).

Kovesi, spionata de agenti Mossad. Cine se afla in spatele spionarii sefei DNA

Laura Codruta Kovesi: Procurorii DNA s-au obisnuit cu atacuri prin intermediul presei, insa au un psihic foarte bun

A fost procuror (1 dec. 2004 — 1 ian. 2006) și procuror-șef (1 ian. 2006 — 2 oct. 2006) la Biroul Teritorial Sibiu — Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

De asemenea, a fost Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (2 oct. 2006 — 2 oct. 2012).

Între 3 octombrie 2012 și 16 mai 2013, Laura Codruța Kovesi și-a desfășurat activitatea în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție. Începând cu 2 octombrie 2012 a încetat și calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

Este coautor al cărții „Corupția și crima organizată” (2002); coautor al cursului universitar „Procedură Penală” (2003); coautor al cursului universitar „Drept Penal. Partea Specială” (2003); coautor al cărții „Arestarea preventivă. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publică” (2009).

I-a fost atribuit un „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” (2007 și 2011) și i-a fost decernat premiul „Cybercrime Fighter Award” de către compania americană McAfee (2008).

I-au fost conferite decorația „Ofițer al Ordinului Național al Meritului” de președintele Franței (18 mai 2011) și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2 oct. 2012).

La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, a transmis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, la 9 mai 2013, de membrii CSM, aceștia dând aviz pozitiv propunerii de numire a acesteia în funcția de conducere pentru DNA. Începând cu 15 mai 2013, este procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, la 29 februarie 2016, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA.

La 28 martie 2016, secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Sursa: Agerpres

Articole asemănătoare

Sedinta solemna in Parlament pentru comemorarea Regelui Mihai. Principesa Margareta: Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra am pierdut un tata

Ioana Badulescu

Medicamentele contra infectiilor nu au niciun efect! Medicul Carstoveanu: Importul unor medicamente generice care nu-si fac efectul e protejat de politicieni

Lucy Ionesco

Raport ingrijorator al UE: Suntem cei mai bolnavi si murim mai devreme cu 6 ani fata de media UE

Lucy Ionesco