Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!
Breaking News

Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!

Infertilitatea este o problema cu care Romania se confrunta de multi ani si, desi in spatiul european este considerata o boala, la noi este doar un subiect neglijat de autoritati si un lux pentru cei care isi doresc cu orice pret un copil. Miercuri este marcata Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii si cu acest prilej am stat de vorba cu doctorul Laura Dracea, specialist in fertilitate si reproducere umana asistata, care a pus bazele uneia dintre cele mai performante clinici de fertilizare in vitro din Romania, Clinica Gynera.

Laura Dracea
este unul dintre medicii care lupta activ pentru constientizarea in spatiul public si tratarea infertilitatii. Tinerele carora le-a indeplinit cel mai mare vis revin, dupa nastere, la Clinica Gynera pentru a-i impartasi bucuria si emotia de a fi mamici. „Rezultatele muncii noastre se transpun in vieti schimbate, familii implinite si fericirea aparuta pe chipul unor oameni pana atunci deznadajduiti si tristi. Orice efort merita pentru bucuria acestor momente nepretuite”, marturiseste Laura Dracea, in interviul acordat pentru HotWeek.ro.

Medic primar in obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale si lector la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucuresti, Laura Dracea a efectuat mai multe stagii de supraspecializare in fertilizare in vitro in clinici din SUA, Franta si Israel si a contribuit la infiintarea Departamentului de Reproducere Umana Asistata al Spitalului Clinic “Panait Sarbu” din Bucuresti, unde a fost primul medic care a efectuat proceduri de fertilizare in vitro, in anul 1999. De atunci, a coordonat timp de 10 ani activitatea acestui departament, iar in 2007 a reunit un grup de profesionisti experimentati pentru a forma o echipa de succes la Clinica Gynera, unde a introdus tehnici noi si a obtinut rezultate remarcabile cu tehnologii utilizate in premiera in Romania.

Laura Dracea a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul fertilizarii in vitro si lupta cu infertilitatea continua in fiecare zi. Cu prilejul Zilei Nationale de lupta impotriva Infertilitatii, sfatul sau pentru cuplurile infertile este sa nu amane cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei si asta pentru ca evaluarea din timp a fertilitatii, informarea si ajutorul unui specialist pot face cu adevarat minuni. 

Din pacate, finantarea oferita in prezent de statul roman pentru interventiile de fertilizare in vitro (FIV) este doar partiala, nefiind subventionate investigatiile medicale, medicatia, monitorizarea tratamentului de stimulare, tehnicile speciale de laborator si nici crioconservarea. Totusi, suma rambursata prin programul national FIV este un ajutor binevenit pentru multe cupluri care altfel nu si-ar putea permite tratamentul.

In prezent se fac peste 4.000 de cicluri FIV pe an in Romania, iar programul national finanteaza sub 10%. Medicul Laura Dracea si-a exprimat speranta ca, in viitorul apropiat, va fi suplimentat bugetul destinat finantarii procedurilor reproductive integral, pentru toate cuplurile si pentru mai multe incercari.

De precizat ca in tarile din Vestul Europei, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu.

In interviul de mai jos vorbim cu dr. Laura Dracea despre tratamentul si costurile infertilitatii, despre accesarea programului national FIV la Clinica Gynera, despre emotiile traite cu parinti fericiti, dar si despre noutatile din medicina reproductiva.

Cristiana P. Bota: Cand este nevoie de o interventie de reproducere asistata?

Dr. Laura Dracea: Infertilitatea este definita, prin consens international, ca o boala caracterizata prin imposibilitatea de a obtine o sarcina dupa 12 luni de activitate sexuala neprotejata sau datorata afectarii capacitatii de reproducere. Nu este nevoie sa existe simptome fizice pentru a constata o problema de fertilitate. Simpla trecere a timpului este un motiv de ingrijorare.

Standardele actuale recomanda evaluarea fertilitatii dupa 1 an de esec reproductiv, in cazul in care femeia are sub 35 de ani. Dupa varsta de 35 de ani, se recomanda inceperea investigatiilor dupa 6 luni, avand in vedere scaderea rapida a fertilitatii naturale. In functie de rezultatul evaluarii complexe pe care o face un specialist ambilor parteneri, pot fi recomandate modificari ale stilului de viata, tratamente medicale sau chirurgicale sau tehnici de reproducere asistata. Nu toate cazurile de infertilitate ajung la reproducere asistata; exista si alte metode de crestere a fertilitatii naturale sau de tratament.

Cristiana P. Bota: Ce solutii au la dispozitie cuplurile care nu pot concepe un copil pe cale naturala, cand se apeleaza la FIV?

Dr. Laura Dracea: O discutie cu un specialist in fertilitate poate scoate la iveala practici gresite sau mituri care pot reduce sansele obtinerii unei sarcini in mod natural. Stilul de viata, frecventa raportului sexual, utilizarea unor lubrefianti vaginali sau medicamente, infectiile genitale sunt numai cativa dintre factorii care pot afecta fertilitatea. Imbunatatirea stilului de viata (combaterea fumatului, sedentarismului, obezitatii), cunoasterea perioadei fertile si frecventei raportului sexual pot fi uneori suficiente. In masura in care se depisteaza cauze medicale (disfunctii ale ovulatiei, infectii, obstructii ale sistemului reproductiv, disfunctii ejaculatorii la barbati) exista tratamente specifice care pot restaura fertilitatea: medicatie pentru stimularea ovulatiei, tratamente chirurgicale, inseminare artificiala. Daca aceste tratamente nu dau rezultate sau exista cauze netratabile, se apeleaza la fertilizarea in vitro, singura tehnica reproductiva care poate controla conceptia unui embrion si transferarea acestuia direct in uter.

Cristiana P. Bota: Ce presupune fertilizarea in vitro si cat costa?

Dr. Laura Dracea: In mod natural, fertilizarea celulei reproductive feminine (ovul) cu cea masculina (spermatozoid) are loc in trompa uterina a femeii, unde spermatozoizii mobili pot ajunge singuri, dupa un contact sexual neprotejat. Ovarul elimina un ovul in momentul ovulatiei, iar acesta este captat de trompa. Dupa ce aceste celule se intalnesc, trompa uterina impinge embrionul format, prin mecanisme proprii, pana in uter, unde acesta se poate implanta. Daca toti acesti factori functioneaza corect si embrionul se dezvolta normal, apare o sarcina intrauterina.

Fertilizarea in vitro presupune extragerea unor ovule din ovare si fertilizarea acestora cu spermatozoizi, in afara organismului feminin, in laborator. Primele zile din evolutia embrionilor se desfasoara in incubator, ceea ce permite si selectia embrionilor cu potential mai bun de dezvoltare. Dupa maxim 5-6 zile, perioada in care embrionul ar fi trebuit sa fie transportat prin trompa catre uter, specialistul transfera unul sau mai multi embrioni din incubator in uterul femeii. In acest mod, se poate asigura faptul ca celulele reproductive s-au intalnit, s-au unit si au format embrioni. Cei mai capabili embrioni se introduc in uter, depasind eventuale obstacole ale aparatului reproductiv, respectiv o functionare anormala a trompelor uterine.

Majoritatea embrionilor conceputi natural sau in vitro au diferite defecte de dezvoltare si nu se implanteaza. Prin posibilitatea de a obtine mai multi embrioni si de a-i selecta, fertilizarea in vitro contribuie suplimentar la cresterea sansei de succes. Mai mult, embrionii suplimentari pot fi crioconservati si pot fi utilizati mai tarziu, imediat sau peste mai multi ani.

Costul procedurii FIV se compune din costul medicatiei si monitorizarii tratamentului, costul procedurii proriu-zise de fertilizare in vitro, precum si eventuale costuri aditionale, cum ar fi cele pentru congelarea embrionilor suplimentari. In Romania, costul total al unei proceduri FIV cu medicatia aferenta se incadreaza intre 12.000 si 25.000 lei sau echivalentul a 3000-4500 euro. Dozele de medicamente precum si tehnicile de laborator folosite pot varia foarte mult de la un cuplu la altul, in functie de situatia particulara a fiecaruia: varsta, greutate, fumat, rezerva ovariana de ovule, cauza infertilitatii, patologia asociata. Din acest motiv si costurile pot fi diferite.

Cristiana P. Bota: Care este varsta pana la care femeile pot face o interventie FIV si in ce masura influenteaza varsta acest proces?

Dr. Laura Dracea: Procedura FIV se poate face incepand cu varste foarte tinere si pana la varsta la care se epuizeaza rezerva ovariana de ovule sau calitatea acestora scade considerabil. In ceea ce priveste calitatea ovulelor, aceasta incepe sa scada dupa 25-30 de ani; dupa 35 de ani, fertilitatea scade in mod accelerat, in principal din cauza calitatii celulelor reproductive. Dupa 40-42 de ani, atat fertilitatea naturala cat si rezultatele tratamentelor de fertilitate scad dramatic, in timp ce riscurile asociate sarcinii sunt tot mai mari. Dupa varsta de 43-44 de ani, majoritatea clinicilor de fertilitate din lume recomanda apelarea la donatoare de ovule, sarcinile cu ovule proprii fiind foarte rare si grevate de frecvente complicatii, avorturi spontane sau anomalii genetice.

In ceea ce priveste rezerva ovariana de ovule, aceasta scade cu varsta, mai sever dupa 35-37 de ani. Trebuie insa mentionat faptul ca cel putin 10% dintre femei au rezerva ovariana foarte redusa inca de la varste tinere si pot intra la menopauza inainte de 30-35 de ani, fara niciun semn de atentionare. Pentru a evita astfel de surprize neplacute si neasteptate, fiecare femeie ar trebui sa-si testeze rezerva ovariana sau sa apeleze la sfatul unui specialist inainte de 30 de ani. Numai in acest mod poate face alegeri corecte legate de planificarea viitoarei familii.

Cristiana P. Bota: Multe femei nu-si permit luxul unui FIV. Cine poate accesa programul national FIV la Clinica Gynera si care sunt conditiile?

Dr. Laura Dracea: Statul acopera prin programul national FIV o parte dintre costurile procedurii FIV pentru un numar de cateva sute de cupluri anual, in limita bugetului alocat. Pentru a accesa aceste fonduri, partenerii trebuie sa fie asigurati in sistemul de sanatate, sa aiba o indicatie medicala pentru FIV si sa aiba sanse rezonabile de succes. Aceste sanse de succes sunt evaluate pe baza unor criterii de selectie: varsta sub 40 de ani, indice de masa corporala normal, rezerva ovariana de ovule in parametri normali. Din pacate, finantarea nu este disponibila pentru investigatii, medicatie, pentru monitorizarea tratamentului, tehnici speciale de laborator, crioconservare. Totusi, suma rambursata prin program este un ajutor binevenit pentru multe cupluri care altfel nu si-ar putea permite tratamentul. Ne dorim ca in viitor, prin suplimentarea bugetului, sa poata fi posibila finantarea procedurilor reproductive integral, pentru toate cuplurile si pentru mai multe incercari.

In prezent, se fac peste 4.000 de cicluri FIV pe an in Romania, iar programul national finanteaza sub 10%. Daca ne raportam la tarile europene si la populatia Romaniei, ar fi necesare cateva zeci de mii de proceduri FIV pe an pentru a acoperi necesitatile. Exista suficiente clinici performante si multi specialisti cu experienta si rezultate remarcabile. Faptul ca nu se fac atatea proceduri FIV pe cate ar fi necesare este o limitare legata in special de costul ridicat si de lipsa de informare si educatie reproductiva.

Cristiana P. Bota: Recent, Clinica Gynera a obtinut locul 1 dupa performanta globala la categoria servicii medicale specializate. Este unul dintre multele premii obtinute de-a lungul anilor. Va felicit si va intreb: ce inseamna pentru d-vs aceste rezultate, care practic reflecta in mare masura fericirea atator oameni care si-au vazut visul devenit realitate?

Dr. Laura Dracea: Evident ca ne bucura fiecare premiu obtinut in acesti ani, atat cele nationale, cat si cele internationale. Dar pentru noi cele mai mari satisfactii nu vin neaparat din recunoasterea pe care o confera premiile, ci din activitatea de zi cu zi. Rezultatele muncii noastre se transpun in vieti schimbate, familii implinite si fericirea aparuta pe chipul unor oameni pana atunci deznadajduiti si tristi. Orice efort merita pentru bucuria acestor momente nepretuite.

O alta mare satisfactie este legata de mandria nationala. Majoritatea pacientilor nostri care au mai avut tratamente in strainatate ne marturisesc faptul ca nu s-au asteptat sa gasesca standarde de calitate si tehnologie mai performanta in tara decat in multe centre din strainatate si, mai ales, o comunicare si un sprijin de care rareori pot beneficia in alte parti. Speram ca, cel putin in acest domeniu, sa desfiintam mituri si idei preconcepute si sa aratam ca nu degeaba primim premii internationale si pacienti din cele mai indepartate colturi ale lumii.

Cristiana P. Bota: Va intalniti cu parintii copiilor conceputi la clinica Gynera prin FIV? Ce va spun?

Dr. Laura Dracea: Avem destul de des parte de vizite mai mult sau mai putin neasteptate din partea parintilor si copiilor, uneori la numai cateva saptamani dupa nastere. Faptul ca doresc sa ne impartaseasca bucuria lor, sa ne intalnim cu cei mici si mai ales faptul ca nu uita ca le-am fost alaturi in acesta minunata calatorie ne emotioneaza de fiecare data. In prezent, albumul nostru de suflet este plin de poze cu copiii conceputi in laboratorul clinicii, in momente importante ale vietii lor: la nastere, in prima zi de scoala sau in vizita, alaturi de echipa noastra.

Cristiana P. Bota: Ati pus bazele uneia dintre cele mai performante clinici de fertilizare in vitro din Romania, sunteti unul dintre cei mai buni medici in domeniul reproducerii umane asistate. Nu pot sa nu va intreb ce noutati medicale in domeniu sunt in 2017 si la ce sa ne asteptam in viitorul apropiat?

Dr. Laura Dracea: Dupa dezvoltarea tehnicilor de micromanipulare si perfectionarea procedurii de crioprezervare prin vitrificare, nu s-au mai introdus in practica inovatii cu adevarat revolutionare, care sa schimbe semnificativ ratele de succes. Cu toate acestea, ultimii ani au adus multe investigatii avansate pe embrion sau uter, in special din domeniul geneticii. S-au efectuat primele transplante de uter si s-au incercat tehnici de transfer de material genetic intre celule reproductive proprii si donatori. S-a reusit obtinerea de celule reproductive (ovule si spermatozoizi) din celule stem si s-au facut primele incercari de editare genetica pentru repararea unor defecte ereditare.

Din pacate, toate aceste tehnici inovatoare mai au nevoie de ani de studii pentru a putea fi utilizate in siguranta la om, consecintele putand fi dintre cele mai neprevazute si riscante. Exista si importante controverse etice si bariere care ar trebui puse in calea depasirii unor limite, pentru a evita pericolul a ceea ce deja se denumeste in literatura de specialitate „designer babies” (copii conceputi dupa selectarea in laborator a unui anumit profil fizic, intelectual sau medical). Suntem insa optimisti, pentru ca ritmul de evolutie a medicinei reproductive este extrem de accelerat si viitorul ne va aduce schimbari semnificative in modul de abordare a acestui domeniu.

Cristiana P. Bota: Romania marcheaza pe 29 noiembrie Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii. Ce le transmiteti pacientelor care au in fata nu doar obstacolul fizic si psihologic, ci si cel financiar?

Dr. Laura Dracea: Cel mai important mesaj, care cred ca ar rezolva multe dintre potentialele probleme de fertilitate, este unul simplu, dar eficient: „Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!”.

Pentru persoanele singure sau care inca nu isi doresc copii, o vizita la un specialist in fertilitate inainte de 30-32 de ani poate fi decisiva. Evaluarea fertilitatii si cateva sfaturi practice pot ajuta la luarea unei decizii intelepte pentru momentul prezent sau pentru viitor. Cu cat se amana mai mult evaluarea sau tratamentul, cu atat scade posibilitatea preventiei, scad sansele de succes ale tratamentelor, e nevoie de mai multe incercari si de costuri mai mari.
Primul pas in lupta cu infertilitatea este educarea populatiei. Informarea si ajutorul unui specialist pot face cu adevarat minuni.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

Iti recomandam si: Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii, marcata pe 29 noiembrie. Ce trebuie sa stie cuplurile despre FIV

Stiri pe aceeasi tema

IMPLANT FILES, un scandal sanitar mondial! 82.000 de oameni ar fi murit in SUA din cauza lacunelor in controlul implanturilor medicale

Ioana Badulescu

Florin Citu si-a depus mandatul de premier desemnat, cu putin timp inainte de votul Parlamentului. Presedintele Iohannis trebuie sa desemneze un nou prim-ministru

Cristiana Petrariu Bota

Klaus Iohannis ar urma sa-si lanseze candidatura la alegerile prezidentiale in august

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult