Uraganul Florence a lovit statele de pe coasta de est a SUA: Cel putin 4 morti si peste 800.000 de locuinte fara curent electric
IT/Stiinta

Le Figaro: Uniunea Europeana este lider la capitolul satelitilor spatiali, dar isi va putea mentine pozitia?

Uniunea Europeană este lider la ora actuală în ce privește lansarea sateliților spațiali. Își va putea menține poziția? Aceasta este tema editorialului din ziarul Le Figaro.

”Da, Uniunea Europeană este zdrobită de valurile migranților, slăbită de apariția populismului, otrăvită de Brexit … Dar nu, nu este totul pierdut. Vechiul Continent își are și succesele sale. De exemplu, în domeniul spațial.

Racheta a 100-a Ariane 5 este programată să decoleze marți de la poligonul Kourou din Guyana Franceză, cu doi sateliți la bord. În douăzeci de ani, Space Europe a devenit cel mai mare lansator comercial de sateliți din lume!

Va rămâne pe această poziție? Are abilitățile și mijloacele. Dar se va putea reorganiza pentru a continua să joace acest rol principal? Aceasta este marea necunoscută.

Ne aflăm în zorii unei revoluții spațiale fără precedent care, la fel ca Internetul la început, va sparge regulile cunoscute. Start-up-uri cu ambiții fără limite și utopii vor înlocui treptat statele. Am greși dacă am crede că puterea publică va rămâne dominantă.

Să observăm ce se petrece în America. Pe lângă NASA și Pentagon sporește numărul de companii tinere, cum ar fi SpaceX al lui Elon Musk, cu granturi și comisioane masive de la stat.

Mulți europeni și-au dat seama că această situație nu mai poate fi susținută. Este necesar să facem acest „pas mic” care va permite Europei, Europei lui Ariane, Copernic sau Galileo … să aibă un „Space Tech” capabil să concureze cu America și Asia. La nivel economic, politic și științific, perspectivele acestei revoluții sunt nesfârșite. Europa nu-și poate permite să rateze”.

Stiri pe aceeasi tema

ROBOTICA. Robear, inovatia tehnologica a anului 2015 care ajuta oamenii cu mobilitate redusa

Cristiana Petrariu Bota

Ross 128b, o noua planeta care ar putea gazdui viata. Se afla la „doar” 11 ani-lumina in afara Sistemului Solar

Cristiana Petrariu Bota

Elon Musk: Robotii ar putea deveni dictatori care vor extermina omenirea. Exista insa o solutie salvatoare!

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult