Premierul Dancila si Liviu Dragnea au transmis mesaje, la 29 de ani de la Revolutie, in care vorbesc despre „o Romanie in care abuzurile nu isi au locul”
Breaking NewsExterne

Le Monde, analiza ampla despre situatia din Romania: Dupa Ungaria si Polonia, ingrijorari privind statul de drept in Romania. Situatia e cu atat mai jenanta cu cat Bucurestiul urmeaza sa preia presedintia UE

Cotidianul francez Le Monde face o analiza ampla a situatiei din Romania in editia de joi. „Dupa Ungaria si Polonia, ingrijorari privind statul de drept in Romania”, este titlul unui lung articol despre situatia din tara noastra, analiza fiind semnata de corespondentii Le Monde aflati la Bruxelles.

Raportul Comisiei europene privind reforma justitiei este „foarte sever, lucru care ar putea impinge Romania sa-l conteste in fata Curtii de justitie a Uniunii europene” ne spune Le Monde citand declaratii ale unor alesi social-democrati de la Bucuresti.

Ziarul francez le reaminteste apoi cititorilor sai ca rezolutia adoptata printr-un „vot masiv” marti se alarmeaza „de riscurile privind libertatea presei, de reformele care ataca independenta justitiei, de violentele politienesti si de demiterea sefei DNA”. Liviu Dragnea este decris de Le Monde drept „adevaratul patron al majoritatii care insa, din cauza unor necazuri judiciare, este obligat sa ramana in umbra”.

„Situatia care se degradeaza in Romania, dupa episoadele Ungaria si Polonia, e cu atat mai jenanta cu cat Bucurestiul urmeaza sa preia pe intai ianuarie presedintia rotativa a UE. Asta intr-un moment crucial: in martie are loc Brexit-ul iar in mai alegeri europene. Finlanda s-a propus sa-si anticipeze propria presedintie dar pentru moment propunerea nu a fost retinuta.”

In continuarea articolului sau, ziarul francez constata ca daca „Comisia europeana regreta revenirea inapoi a democratiei romane, cazul romanesc este mai putin grav decat cel polonez sau ungar. Pana si socialistii europeni care pana acum au incercat sa protejeze guvernul de la Bucuresti, si-au schimbat parerea acum. Ce se intampla in Romania ne ingrijoreaza mult” spune Syvie Guillaume, eurodeputata socialista franceza. Ca si la conservatorii europeni, din motive de logica electoralista interna, grupul social-democrat nu va exlude insa delegatia romana.

Inaintea ziarului Le Monde, o serie de alte publicatii franceze si europene comentasera inca de miercuri avertismentul dat de Bruxelles autoritatilor de la Bucuresti. Joi, si situl de informatii Euractiv publica un lung articol intitulat: „Justitie si coruptie: Romania in marsarier”.

 

Articole asemănătoare

Theresa May primeste o lovitura dura chiar din Parlamentul Marii Britanii. Acordul Brexit care urmeaza a fi parafat cu UE va trebui ratificat de Parlament

Lucy Ionesco

Mesaj de Paste de la Patriarhul Daniel: Viata omenirii este indreptata catre Inviere, iar universul fizic este indreptat catre un cer nou. Hristos a Inviat!

Ioana Badulescu

Un medic a facut infarct la spital din cauza epuizarii

Lucy Ionesco