Le Monde o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. „Ar fi un semnal al UE privind atasamentul fata de statul de drept”, spun jurnalistii francezi, care considra ca desemnarea in functia de procuror-sef european a unei personalitati venite din fostul bloc comunist din Europa de Est ar arata atasamentul Uniunii Europene fata de statul de drept”. Laura Codruta Kovesi este in carti pentru a conduce Parchetul European, care ar urma sa isi inceapa activitatea pana la sfarsitul anului 2020.
Jurnalistii de la Le Monde noteaza ca Jean-François Bohnert, francezul care o concureaza pe Kovesi, are cateva calitati necesare postului, dar subliniaza ca fosta sefa DNA este cea mai potrivita pentru a conduce Parchetul European.
Iti recomandam si: Kovesi: Trebuie sa-ti faci meseria cu pasiune, dar nu cu patima. Dezvaluiri de la interviul sustinut pentru sefia Parchetului European
Aceasta mica revolutie se anunta sensibila din punct de vedere politic, in conditiile in care cel putin trei lideri europeni sau membrii ai anturajului lor -Viktor Orban in Ungaria sau Andrej Babis in Cehia sau Liviu Dragnea in Romania- sunt implicati in prezent in anchete privind fraude cu bani europeni, mai semnaleaza Le Monde. Asta in conditiile in care justitia din statele respective este pusa sub presiune- spre exemplu, Ungaria si Polonia au refuzat sa adere la initiativa de infiintare a Parchetului european.
Cotidianul francez mai noteaza ca, dupa o procedura riguroasa de selectie, la inceputul lunii februarie, Kövesi a fost desemnata de catre o comisie de experti ca fiind candidatul favorit pentru aceasta functie. La cei 45 de ani, Laura Codruta Kövesi are o cariera impresionanta: procuror general la 33 de ani si, din 2013, sefa a Directiei Nationale Anticoruptie. Intr-o tara dominata de coruptie, ea a reusit sa determine trimiterea in judecata si condamnarea mai multor politicieni, inclusiv demnitari de rang inalt, printre care si un fost premier.
Citeste si: ASCULTA AICI INTERVIUL ACORDAT DE LAURA CODRUTA KOVESI LA EUROPA FM
Kovesi, marturisiri despre viata personala, tentative de intimidare si amenintari. VIDEO INTERVIU
Kovesi a marturisit ca cel mai mare regret este ca nu are un copil: Imi doresc acest lucru
Dupa ani de imunitate, politicienii au prins teama de justitie. In acest context, Kovesi a devenit tinta partidului social-democrat aflat la guvernare. Liderul formatiunii, Liviu Dragnea, condamnat pentru frauda electorala si deturnare de bani publici, anchetat pentru frauda cu fonduri europene, nu a putut ocupa functia de premier din cauza sentintelor. Ca urmare a atacurilor PSD si in ciuda popularitatii sale, Kovesi a fost fortata sa plece din fruntea DNA, dar a dovedit capacitatea sa de a rezista obtinand sprijinul deputatilor europeni, miercuri, pe 27 februarie.
Le Monde mai noteaza ca Laura Codruta Kovesi este concurata de francezul Jean-François Bohnert, experienta si angajamentul sau european fiind deopotriva de netagaduit. El este poliglot, in timp ce Kovesi a vorbit engleza cu ezitari. El este familiarizat cu institutiile europene, in timp ce contracandidata sa cunoaste in principal sistemul juridic romanesc. El este prudent si masurat, in timp ce Kovesi s-a lansat uneori in comentarii excesive. El este sustinut puternic de diplomatia franceza, in timp ce ea se confrunta cu o campanie de denigrare eficace din partea propriului guvern.
Cu toate acestea, intr-o vreme in care putem observa o deriva ingrijoratoare in mai multe state din Europa Centrala, viitorul procuror sef european va avea principala atributie aceea de a ancheta modul in care sunt utilizate fondurile europene si de a eviat detrunarea lor pentru imbogatirea liderilor politici. ”Valoarea politica a acestei functii este importanta. Desemnarea in functia de procuror-sef european a unei personalitati venite din fostul bloc comunist din Europa de Est, sustinuta de juristi competenti, ireprosabila si selectata din randul a 22 de state europene, ar arata atasamentul Uniunii Europene fata de statul de drept”.