Ponta, despre salariile demnitarilor: Parea ca ma razbun pe Iohannis, ca ii tai salariul. Cati bani a cerut, atat i-am dat
Breaking News

Le Monde evoca conflictul dintre presedinte si premier: Razboi de uzura la conducerea statului in Romania

„Rǎzboi de uzurǎ la conducerea statului în România”, se intituleazǎ un articol de jumǎtate de paginǎ apǎrut în cotidianul le Monde cu data de miercuri 24 iunie. Jurnalista francezǎ Claire Gatinois evocǎ pentru cititorii ziarului conflictul dintre preşedinte şi premier în contextul în care acesta din urmǎ este acuzat de corupţie.

Jurnalista francezǎ, trimisǎ specialǎ la Bucureşti şi la Sibiu, pare sǎ se fi informat foarte bine în legǎturǎ cu situaţia din România dar şi în privinţa mentalitǎţilor româneşti. Iar portretul pe care i-l face preşedintelui Klaus Iohhanis este cît se poate de nuanţat: „Protestant, cînd majoritatea românilor sunt ortodocşi, fǎrǎ copii într-o ţarǎ în care familia este un totem, tǎcut şi fǎrǎ manifestǎri pasionale într-o naţiune de latini, campion al luptei împotriva corupţiei într-o ţarǎ cangrenatǎ de fraudǎ, caracterul special al preşedintelui le place românilor iar cota sa de popularitate atinge în continuare în jur de 70 la sutǎ”.

Claire Gatinois mai enumerǎ şi acumularea punctelor litigioase dintre preşedinte şi premier, dupǎ o primǎ perioadǎ de coabitare bazatǎ pe ceea ce ea numeşte o înţelegere de tip „gentlemen’s agreement”. Premierul Ponta, scrie autoarea articolului, s-a dus într-un turneu în Orientul Apropiat fǎrǎ sǎ-l informeze pe preşedinte, şi-a „multiplicat glumele deplasate” şi s-a afişat la Baku împreunǎ cu preşedintele rus Vladimir Putin.

In articol se mai aratǎ cǎ pe data de 5 iunie Parchetul anti-corupţie a deschis o anchetǎ care îl vizeazǎ pe Victor Ponta. Claire Gatinois mai scrie: „DNA-ul a lansat o veritabilǎ operaţiune a mîinilor curate în România, fǎcînd sǎ tremure atît stînga cît şi dreapta. Corupţia a devenit, de fapt, o practicǎ atît de curentǎ încît în România se şopteşte cǎ dupǎ ce DNA-ul îşi va face treaba nu va mai rǎmîne nimeni capabil sǎ guverneze”. Claire Gatinois încheie cu aceastǎ frazǎ: „Chiar şi incoruptibilul Klaus Iohannis va trebui sǎ explice cum a reuşit, cu un salariu de profesor de fizicǎ, sǎ ajungǎ sǎ-şi ofere şase case”.

Echilibrat şi nu lipsit de o notǎ de umor, articolul lui Claire Gatinois pune totuşi accentul pe tenacitatea cu care „austerul preşedinte Klaus Iohannis îl combate pas cu pas pe primul ministrul Victor Ponta, acuzat de corupţie” – acesta fiind şi subtitlul articolului apǎrut în cotidianul de dupǎ-amiazǎ Le Monde.

Sursa: RFI
Foto: Colaj Adevarul

Stiri pe aceeasi tema

Ce spune ministrul Educatiei despre testarea Covid-19 a elevilor in scoli

Teodora Badescu

IMPOZITUL PROGRESIV ar putea fi reintrodus, pe fondul unei fiscalitati care favorizeaza capitalul si impovareaza salariatii

Cristiana Petrariu Bota

OUG privind modificarea Codului Fiscal va primi unda verde de la Guvern in sedinta de miercuri

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult