Iohannis: Romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene. In timpul presedintiei Consiliului UE, Romania va avea de gestionat Brexit-ul si problema migratiei
Breaking News Externe

Le Nouvel Observateur: Europenii au reusit cu greu sa inteleaga ca evolutia lumii este contrara filosofiei lor a compromisului

„Bine ați venit în noua lume a raporturilor de putere”. Acesta este titlul cu care ne întâmpină ultima ediție a revistei franceze Le Nouvel Observateur. Mulți ar putea fi fi uimiți de brutalitatea lui Trump, modul în care alege să-și supere aliații și adversarii interni. Cum îi poate umili pe unii lideri aleși în mod democratic și cum îi poate fascina pe despoți.

Europenii au reușit cu greu să înțeleagă și să accepte că evoluția lumii este contrară filosofiei lor a compromisului, a căutării unui consens.

Este, prin urmare, simbolul noii ere, în care relațiile de putere înlocuiesc reglementarea internațională. Dar nu este ceva cu totul nou.

Războiul rece este un bun exemplu al unei astfel de rupturi. Aliații din al doilea război mondial, americanii și sovieticii au dat iluzia de a dori să creeze o lume nouă, bazată pe reguli, atunci când au promovat promovarea nașterea Națiunilor Unite, în 24 octombrie 1945 la San Francisco. Încă era momentul „să nu se mai repete!”

Într-un deceniu, cele două mari puteri ale timpului au realizat că au capacitatea de a se anihila reciproc și au negociat coexistența în balanța puterii.

Ordinea care a urmat „războiului rece” și care a făcut din Statele Unite ca singura „hiper-putere”, a dispărut treptat.

Noi „poli“, au apărut, precum Rusia renăscută a lui Vladimir Putin, sau China, condusă astăzi de un om cu puteri nelimitate, Xi Jinping. Sau puteri regionale cu o anumită autonomie strategică, cum ar fi Iranul sau Turcia.

În acest nou context geopolitic, regulile de ieri ale jocului nu mai funcționează. Și nu din vina lui Donald Trump, în ciuda detestării de către acesta a sistemului multilateral.

În acest nou context internațional, Donald Trump este doar condus de un val populist și naționalist, prea mult timp subestimat.

Europenii au gândit, la fel cum au făcut comentatori liberali în presa americană, că Donald Trump nu e decât un „bufon“, care va fi adus la ordine de „adulții“ din cadrul administrației sale. Astăzi, știm că nu este așa și că președintele american este capabil să-și îndeplinească programul și ambiția sa, în detrimentul vechii ordini.

Șocul este grav pentru europeni, care sunt oricum divizați și au guverne care împărtășesc viziunea lui Donald Trump, la Budapesta și, mai presus de toate, simbolic-alarmant, la Roma.

Această trezire este brutală și ridică o întrebare existențială: în această lume care se transformă, ce devine din Europa sau ce mai rămâne din ea?

Are ea încă voința, unitatea minimă pentru a face față provocării? Dacă răspunsul este pozitiv, trebuie să-l arate foarte repede, înainte ca principalii jucători din acest nou „mare joc” să considere că reglementarea și multilateralismul aparțin trecutului.

În caz contrar ei vor mătura pe jos cu toate acestea – și astăzi sunt mulți, care doresc ca legea celui mai tare să se întoarcă.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Iohannis a facut un nou apel vineri la romani sa stea acasa de Paste: Va rog sa faceti acest sacrificiu acum pentru a fi impreuna sanatosi, mai tarziu!

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie cere Uniunii Europene o perioada de gratie extinsa pana in 2023

Ioana Badulescu

Expertii FMI se afla la Chisinau pentru a evalua situatia macroeconomica din Rep. Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult