Le Parisien, articol critic la adresa noastra: Romania, o bataie de cap suplimentara pentru Europa

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 5, 2019 20:22

Le Parisien, articol critic la adresa noastra: Romania, o bataie de cap suplimentara pentru Europa

Le Parisien, ziar popular francez de larga circulatie, publica un articol critic la adresa Romaniei si a guvernantilor sai sub titlul „Romania, o bataie de cap suplimentara pentru Europa”. Guvernul tarii care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene a atacat recent Bruxelles, noteaza printre altele ziaristul francez.

„Liviu Dragnea, omul forte al Romaniei” cum il descrie Le Parisien pe liderul PSD, „a impins guvernul roman sa ia un viraj populist si nationalist intr-un moment decisiv pentru Europa” noteaza autorul articolului.

„Teoretic, guvernul roman, dominat de PSD, este orientat la stanga. In ultimele luni insa, el a luat un viraj populisto-nationalist, dupa modelul ungar si polonez. Tara, pana nu demult una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice vizavi de Bruxelles” continua Le Parisien.

Ziar care reaminteste apoi pe larg problemele judiciare cu care este confruntat Liviu Dragnea. „Asta nu-l impiedica sa traga sforile guvernului in tentativa de a pune botnita judecatorilor. Populatia, exasperata, a iesit masiv in strada” mai scrie publicatia franceza.

Le Parisien noteaza apoi ca „Parlamentul european a adoptat in noiembrie o rezolutie in care cere Bucurestiului sa nu incalce statul de drept, dar degeaba, lucru care l-a scos din pepeni pana si pe placidul Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei de la Bruxelles”.

„Situatia este cu atat mai complicata cu cat Romania traieste o agitata coabitare interna cu un presedinte, Klaus Iohannis, de centru-dreapta, opus guvernului si foarte pro-european” reaminteste cotidianul parizian.

In finalul articolului, Le Parisien constata ca „presedintia semestriala a UE este insarcinata sa organizeze munca Consiliului european si sa favorizeze gasirea unui compromis intre statele membre ale Uniunii. Un rol pe cat de modest pe atat de esential pentru bunul mers al masinariei europene, mai ales in vremuri de criza precum cele de acum – Brexit si cresterea populismelor in ajun de alegeri europene. In iulie, Finlanda va prelua stafeta. Pana atunci insa, cele 6 luni sub presedintie romana se anunta foarte lungi”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.