Externe

Le Point denunta campania de presiuni impotriva redactiei dusa de simpatizantii lui Erdogan, dupa ce a publicat un documentar intitulat ”Dictatorul – cat de departe va merge Erdogan?”.

”Dictatorul – cat de departe va merge Erdogan?”. Acesta este titlul de pe coperta revistei franceze Le Point, alaturi de chipul presedintelui turc. Un lider caruia revista ii dedica un intreg documentar – deloc magulitor – cu putin timp inainte de alegerile legislative anticipate din Turcia.

Iar posterele de prezentare a copertii au ajuns sa fie pazite cu politia pe strazile oraselor franceze, in timp ce presedintele Macron, intr-un mesaj pe Twitter, a sustinut libertatea de expresie a jurnalistilor.

Revista le Point denunţă campania de insulte, presiuni, hărţuiri şi ameninţări orchestrată împotriva redacţiei după ce săptămîna trecută a publicat un dosar despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, calificat drept „dictator”. Preşedintele Emmanuel Macron a dat o declaraţie prin care condamnă toate aceste atitudini şi acţiuni. Seful diplomaţiei turce consideră însă că simpatizanţii din Franţa ai preşedintelui turc au avut motive întemeiate să reacţioneze, ba chiar să încerce să obţină retragerea numărului respectiv din chioşcuri.

Portretul lui Recep Tayyip Erdogan, publicat pe coperta ediţiei de săptămîna trecută a revistei Le Point, este astfel ales încît să corespundă titlurilor care îl acompaniază. „Dictatorul Erdogan. Pînă unde va merge el? Anchetă asupra preşedintelui turc. Mania grandorii, reţelele sale în Franţa, ofensiva asupra Algeriei, crimele sale”.

Fără îndoială, dacă un grup de jurnalişti turci ar fi încercat să publice un astfel de dosar în ţara lor, el n-ar fi ajuns sub ochii publicului. Si poate că respectivii jurnalişti s-ar fi trezit imediat după gratii, acuzaţi de „insultă” gravă adusă preşedintelui sau poate chiar de trădare. Dar Franţa este încă o ţară liberă, chiar dacă Recep Tayyip Erdogan detestă libertatea pe care o are presa hexagonală şi occidentală. Aşa că respectivul număr din Le Point a fost distribuit, deşi grupuri de simpatizanţi pro-Erdogan au încercat să boicoteze circulaţia revistei în unele oraşe din sudul Franţei, cum ar fi Valence, Avignon sau Pontet.

„Libertatea presei nu are preţ, fără ea ne aşteaptă dictatura”, a declarat Emmanuel Macron. De partea sa, Ankara acuză redacţia revistei că recurge la „insulte şi minciuni”. Modul în care au reacţionat în Franţa partizanii lui Erdogan este o expresie a conştiinţei cetăţeneşti şi a democraţiei, a replicat, printr-un tweet, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.

Toată această afacere este extrem de gravă de fapt, pentru că lumea occidentală a fost deseori supusă presiunilor şi ameninţărilor provenind din partea unor dictatori. Iar comunitatea turcă din Europa este uşor de manipulat şi chiar de şantajat de către autorităţile de la Ankara. Fiecare turc instalat în Germania sau în Franţa are şi ramificaţii familiale în Turcia, ceea ce înseamnă că dacă nu se pliază pe „directivele” care vin de la putere riscă unele repercursiuni. Nu este pentru prima dată de altfel că Ankara încearcă să mobilizeze diaspora turcă în favoarea politicii lui Erdogan.

Citez în cele ce urmează din declaraţia revistei Le Point: „După o săptămînă de hărţuiri, insulte, intimidări, injurii antisemite şi ameninţări la adresa noastră, pe reţelele sociale, iată că a venit momentul ca simpatizanţii partidului condus de preşedintele turc să atace şi simbolurile libertăţii de expresie şi ale pluralităţii presei”.

Agenţia France Presse semnalează că unii vînzători, de frică, au retras din chioşcurile lor respectivul număr din revistă şi afişele care îl anunţau.

Ceea ce pare a fi un fel de incident sau o hărţuială ascunde însă germenele unei teribile bătălii care se anunţă la orizont. În cazul în care lumea democraţiei începe să dea înapoi pas cu pas, trecînd cu vederea astfel de momente sau de incidente, întreaga libertate de care suntem atît de mîndri în Europa va fi în primejdie.

Sursa: RFI 

 

Related posts

Svetlana Alexievich a castigat premiul NOBEL pentru LITERATURA pe 2015

Lucy Ionesco

Rep. Moldova: Comisiile parlamentare au adoptat modificarea Constitutiei in sensul inlocuirii „limbii moldovenesti” cu „limba romana”

Lucy Ionesco

Mesajul presedintelui Iohannis pentru romanii din Diaspora: Fiecare roman este un purtator de mesaj al culturii si al obiceiurilor noastre. La multi ani, romani de pretutindeni!

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult