7.9 C
România
19 octombrie 2021
Legaturile lui Vanghelie cu familia Basescu. Ce a facut edilul de la Sectorul 5 pentru Elena Basescu
Breaking News

Legaturile lui Vanghelie cu familia Basescu. Ce a facut edilul de la Sectorul 5 pentru Elena Basescu

Marian Vanghelie ar fi avut legaturi cu familia lui Traian Basescu. Cel putin asta reiese din motivarea Instantei Supreme, potrivit careia Marian Vanghelie ar fi contribuit cu peste 135.000 de lei la campania de strangere de semnaturi pentru candidatura Elenei Basescu la alegerile europarlamentare. Intr-un document remis presei de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) se arata ca in primavara anului 2014, „inculpatul (Marian Vanghelie – n.r.) i-a cerut (lui Marin Dumitru, denuntator – n.r.) sa stranga 10.000 de semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu, banii necesari acestei activitati fiind scazuti din comisionul ce-i era cerut, exemplificand ca despre aceasta cunosc Apreutesei Viorel, Glavan Costel si alti angajati, suma platita pentru cele 9.000 semnaturi stranse fiind de cate 15 lei/ semnatura”, se mentioneaza in motivarea instatei supreme.

„Cu referire la alta suma platita cash, Dumitru Marin a relatat ca in anul 2012, cand fiul inculpatului si-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 euro cash”, se mai arata in motivare.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie impreuna cu varul sau, Mircea-Sorin Niculae. in acelasi dosar, Adrian Murgoci (soferul lui Vanghelie), Laura Ciocan (director Economat Sector 5 SRL) si sotul acesteia, Sorin Ciocan, sunt cercetati sub control judiciar.

MOTIVARE ARESTARII LUI MARIAN VANGHELIE

Magistratii Inaltei Curti sustin, in motivarea de arestare a lui Marian Vanghelie, ca „privarea de libertate” in cazul primarului de la 5 „este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica”, iar faptele lui sunt „de natura a provoca rezonanta negativa in societate”.

HotWeek.ro iti recomanda si: Marian Vanghelie ar fi luat un comision de 20% din contractele acordate de Primaria Sector 5 lui Dumitru Marian

Magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie (iCCJ) au redactat motivarea in dosarul in care s-a decis arestarea preventiva a primarului sectorului 5 si a varului sau, Mircea-Sorin Niculae.

„In ce-i priveste pe inculpatii Vanghelie Marian Daniel si Niculae Mircea Sorin, probele stranse pana la acest moment al urmaririi penale ofera elemente de fapt apte sa convinga ca este posibil ca ei sa fi savarsit infractiunile, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica si pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, masura arestarii preventive fiind si proportionala cu gravitatea acuzatiilor prin raportare si la natura interesului public ocrotit, dar si suficienta pentru realizarea scopului (…).

Faptele presupus savarsite de cei doi inculpati sunt de natura a provoca rezonanta negativa in societate, infractiunile presupus a fi fost savarsite sunt grave, avandu-se in vedere si consecintele acestora asupra bugetelor autoritatilor locale”, se arata in motivare, potrivit Agerpres.

Instanta a retinut si faptul ca Marian Vanghelie, prin presupusa implicare in activitati care au prejudiciat bugetul local, a adus atingere intereselor celor care l-au ales.

Te-ar putea interesa si: Marian Vanghelie a fost retinut pentru cea mai mare mita din politica romaneasca

„Sunt de relevat consecintele, probabile, ale presupuselor infractiuni, afectarea negativa a atributiilor organelor alese de comunitatile locale pentru care un primar trebuie sa constituie un real gospodar atat al banilor publici, cat si al bunului si firescului mers al vietii cotidiene a locuitorilor de care a fost ales”, se mai mentioneaza in motivarea arestarii preventive.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie impreuna cu varul sau, Mircea-Sorin Niculae. in acelasi dosar, Adrian Murgoci (soferul lui Vanghelie), Laura Ciocan (director Economat Sector 5 SRL) si sotul acesteia, Sorin Ciocan, sunt cercetati sub control judiciar.

„in perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, contracte in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un ‘comision’ de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de catre omul de afaceri, pe de alta parte”, sustine DNA.

Citeste si: Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile. Ce acuzatii i se aduc primarului Sectorului 5

‘Comisionul’ respectiv a fost platit de catre omul de afaceri Dumitru Marin lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (varul primarului Vanghelie) si al unei alte persoane apropiate lor, mai spun procurorii.

„Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de catre omul de afaceri) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani. Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) si Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan)”, arata DNA.

Anchetatorii au constatat ca o parte a ‘comisionului’ a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate edilului.

„Pentru garantarea platii ‘comisionului’ de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai inculpatului Vanghelie. Alta modalitate de plata a ‘comisionului de 20%’ a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL”, precizeaza DNA.

Sursa citata subliniaza ca, in aceeasi perioada, Vanghelie si Mircea-Sorin Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

„Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de catre Vanghelie de la administratorul mai multor firme. Vanghelie a disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri”, mai precizeaza DNA.

Stiri pe aceeasi tema

Grupul de Comunicare Strategica: Inca un roman din strainatate a murit dupa ce s-a infectat cu COVID-19

Cristiana Petrariu Bota

Germania va oferi Romaniei sustinere deplina pe perioada exercitarii presedintiei rotative a Consiliului UE, transmite Angela Merkel

Ioana Badulescu

Legea privind venitul minim garantat, promulgata de Iohannis. Cum va fi afectata piata muncii si mediul de afaceri de noile prevederi

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult