Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose va fi semnata si de parlamentari ai PSD, sustine un deputat PNL
Politica

Legea alegerea primarilor in doua tururi de scrutin a trecut de Comisia de administratie din Senat. PNL spera la doua tururi, desi in 2015 a votat pentru un singur tur

Comisia de administraţie din Senat a respins, marţi, prin vot, raportul de respingere a iniţiativei PNL privind revenirea la alegerea în două tururi a primarilor, după ce reprezentantul ALDE a votat alături de liberali. Votul a fost de cinci la patru, iar Mihai Ruse (ALDE) a votat alături de PNL şi USR. Iniţiativa va merge şi la Comisia juridică, iar apoi din nou în plenul Senatului.

Săptămâna trecută, Comisia Juridică a Senatului a respins raportul PNL. În favoarea respingerii – ceea ce înseamnă menținerea unui singur tur la alegerile locale – au fost senatorii PSD și ALDE, în timp ce senatorii PNL și USR au votat împotrivă, iar UDMR s-a abținut. Termenul de adoptare tacită în cazul proiectului era 24 octombrie 2017.

Plenul Senatului a prelungit cu 15 zile luni, la solicitarea PNL, termenul de dezbatere pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iniţiativa fiind retrimisă la comisiile de resort cu termen pentru raport de două săptămâni.

Solicitarea de prelungire a termenului de dezbatere a legii privind alegerea primarilor în două tururi a fost formulată de senatorii liberali în condiţiile în care marţi, 24 octombrie, se împlinea termenul de adoptare tacită. Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost înregistrată în martie la Senat în calitate de prima cameră sesizată.

Proiectul prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin.

Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar. La al doilea tur de scrutin, participa numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc în două săptămâni de la primul tur de scrutin. În al doilea tur, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Liberalii speră să-i convingă pe parlamentarii de la putere să se revină la două tururi de scrutin, doar că, la prima vedere, nu prea au cum având în vedere majoritatea PSD-ALDE.

În aceste condiții, PNL se bazează doar pe declarații, la dezbateri publice și … nu în ultimul rând, poate se răzgândește ”domnul Dragnea”, după cum afirmă la RFI senatoarea PNL, Alina Gorghiu.

”Este greu când ai o formulă care te avantajează să accepți schimbarea de dragul unor principii, gen democrație, sau alte cuvinte precum reprezentativitate, legitimitate, în care domnul Dragnea s-ar putea să nu creadă”, spune Alina Gorghiu.

Amintim, liberalii au votat în 2015 pachetul de legi care schimba legislația electorală. Proiectul prevedea inclusiv alegerea primarilor într-un singur tur.

Stiri pe aceeasi tema

Dragnea respinge acuzatiile opozitiei, care a sugerat ca el s-ar afla in spatele acuzarii Laurei Codruta Kovesi

Cristiana Petrariu Bota

Marian Vanghelie a ajuns de urgenta la Spitalul Universitar

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis, dat afara de ANAF din casa situata in Sibiu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult