14.8 C
România
27 octombrie 2020
Legea electorala pentru alegerile europarlamentare
Alegeri

Legea alegerilor locale a fost modificata. Primarii vor fi alesi intr-un singur tur

Legea alegerilor locale a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, care este for decizional. In total, au fost adoptate trei legi electorale, respectiv legea finantarii partidelor si campaniilor electorale (reezaminata) legea partidelor politice si legea alegerilor locale. Legea alegerilor locale a primit 278 de voturi pentru, 14 abtineri si 22 voturi impotriva.

Principala prevedere este alegerea primarilor intr-un singur tur si alegerea indirecta a presedintilor de consilii judetene.

„PNL a votat in favoarea tuturor legilor electorale. Ne pastram rezervele pentru alegerea primarilor intr-un singur tur, preferinta noastra a fost pentru alegerea in doua tururi de scrutin, evaluand insa avantajele acestui proiect am considerat ca merita un vot pentru pentru ca reprezinta un pas inainte”, a declarat Mihai Voicu, presedintele Comisiei de elaborare a legilor electorale, la finalul votului pentru legea alegerilor locale.

Legea partidelor politice a trecut de deputati. Principalele prevederi

O alta modificare este faptul ca cetatenii UE pot fi alesi primari.

Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.

Vezi si: Legea finantarii partidelor, adoptata de Camera Deputatilor

La alegerile locale isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani si numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta.

Stiri pe aceeasi tema

Rezultate finale alegeri europarlamentare 2019. Clasamentul final al partidelor politice cu votul din diaspora

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din diaspora stau la cozi uriase pentru a vota la alegerile europarlamentare si la referendumul pe justitie. Probleme la consulatul Romaniei din Munchen

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI 2016: Vanghelie ar putea candida la Primaria Sectorului 5

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult