6.4 C
România
27 octombrie 2020
Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost respins in Senat, dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor
Politica

Legea alegerilor locale, adoptata de Senat. Ce prevede noua lege

Legea alegerilor locale a fost adoptata, luni, de senatori, principala prevedere fiind aceea ca primarii vor fi alesi intr-un tur. Legea alegerilor locale a fost adoptata cu 114 voturi pentru, 3 impotriva si 4 abtineri, iar potrivit proiectului de lege, presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur. Legea mai prevede ca toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, iar in cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii vor fi cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, ca pana acum. Proiectul care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, a fost adoptat in forma stabilita de Comisia de cod electoral si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Noua lege a alegerilor locale prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.

Legea alegerilor locale mai prevede ca primarii se vor alege intr-un singur tur, ca si in prezent.

Toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este in prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului.

In cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii sa fie cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pana acum.

Proiectul care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, a fost adoptat in forma stabilita de Comisia de cod electoral si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Stiri pe aceeasi tema

Dragnea lauda Guvernul Dancila la Congresul PES de la Madrid: Gratie Guvernului nostru, salariul minim a crescut in doi ani cu peste 50 la suta

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis, dupa intalnirea cu ambasadorii UE: Toti s-au aratat ingrijorati. PSD voteaza legi cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, amputand puterile presedintelui

Ioana Badulescu

Ce spune Liviu Dragnea despre suspendarea privatizarilor timp de 5 ani

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult