9.3 C
România
25 octombrie 2020
Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost respins in Senat, dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor
Alegeri

Legea alegerilor parlamentare, promulgata de presedintele Iohannis

Legea privind alegerile parlamentare a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Administratia Prezidentiala informeaza ca Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, a fost promulgata de presedinte. Presedintele a mai promulgat luni si legea privind organizarea Autoritatii Electorale Permanente.

Legea privind alegerile parlamentare prevede ca alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare sa fie un deputat la 73.000 locuitori si un senator la 168.000 locuitori.

Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputati, carora li se adauga cei 18 deputati ai minoritatilor, 134 de senatori si doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori si 4 deputati, mentinandu-se numarul actual al celor care ii reprezinta pe romanii din strainatate).

Legea alegerilor parlamentare: Vot pe liste si un numar mai mic de parlamentari

Legea alegerilor locale a fost modificata. Primarii vor fi alesi intr-un singur tur

La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost alesi 412 deputati si 176 de senatori, insa acestia au fost alesi in baza votului uninominal prin compensare, introdus in 2008, sistem care prevede ca intra direct in Parlament candidatul care a castigat 50% plus unu din voturile exprimate in colegiu, la care se adauga un sistem de redistribuire a mandatelor, in functie de procentele obtinute de partide la nivel national.

Potrivit noii legi, se revine practic la sistemul electoral practicat pana in 2008. Parlamentul a modificat si legea alegerilor locale, astfel incat, in 2016, presedintii de consilii judetene nu vor mai fi alesi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majoritatii consilierilor, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.

Stiri pe aceeasi tema

ALEGERI PARTIALE: Gorghiu ii cere premierului sa adopte legislatia necesara alegerilor partiale

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI 2016. Gheorghe Piperea, despre candidatura sa la Primaria Capitalei

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI LOCALE 2016. Candidati PSD – UNPR la Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB)

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult