Legea antifumat
Politica

Legea anti-fumat genereaza dispute intre parlamentari, in conditiile in care iti interzice sa-ti aprinzi tigara acasa

Mai multi parlamentari sunt nemultumiti de legea anti-fumat si sustin ca vor interzice si ei consumul de alcool in spatiile publcie, pe motiv ca este un viciu mai nociv decat fumatul. Textul din lege a fost contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pe motiv ca, in formula actuala, nu le permite fumatorilor sa isi aprinda tigara la ei acasa. 33 de senatori si deputati spun ca legea nu va face decat sa ii imbogateasca pe cei care dau amenzi.

Senatorii si deputatii care s-au adresat Curtii Constitutionale si au sesizat ca legea care interzice fumatul spun ca este o „ingerinta nepermisa” in modul de viata al oamenilor. Scrisoarea lor se va discuta pe 27 ianuarie.

Cei mai multi dintre parlamentarii contestatari sunt fumatori, acestia aratandu-se extrem de suparati de legea care le interzice sa-si aprinda tigarile in public. Viciul lor nu este atat de periculos, spun 33 de senatori si deputati, care se gandesc sa scrie si ei o lege prin care vor sa scoata in afara legii alte patimi precum bautura.

Astfel, 33 de senatori si deputati suparati pe legea votata de colegii lor, prin care a fost interzis fumatul in spatii publice, ameninta ca vor opri si ei bautura. Potrivit unor surse parlamentare, sesizarea ar fi fost redactata dupa o intalnire cu mai multi reprezentanti ai industriei tutunului. Mai mult, ONG-urile care militeaza pentru stoparea fumatului sustin ca au dovezi pe care le vor depune la DNA despre lobby-ul pe care industria tutunului l-a facut printre alesi.

„Interzici fumatul, dar bautura nu o interzici. Crimele se fac la un pahar de bautura, nu la o tigara. Este o lege proasta, e gandita prost, este scrisa prost si este facuta de niste persoane care habar n-au de drepturile cetateanului. Deci nu pot sa inteleg cum a putut sa iasa o asemenea mizerie. Probabil se vor imbogati cei care trebuie sa dea amenzi”, a spus Cristiana Anghel, senator PC. Alesii spun ca, in tari precum Germania, unde a existat o tentativa de a interzice fumatul, a scazut productivitatea muncii. Parlamentarii au sesizat faptul ca, in formula care a trecut de votul Camerei Deputatilor, textul are o definitie neclara a ceea ce inseamna „spatiu public inchis”.

„Era acolo o forma care iti interzicea sa fumezi chiar si in proprietatile particulare, cum ar fi si apartamentul. Era acolo un articol in care spunea ca inclusiv in apartament nu ai voie sa fumezi. Pe motivul ala s-a facut contestatia”, a spus Steliana Miron, senator PNL. Initiatorul legii respinge in totalitate criticile si spune ca definitia locuintei este stabilita printr-o lege speciala si suna cu totul diferit.

„Spatiul public e definit in lege ca acel spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, indiferent de activ care se desfasoara acolo, chiar si daca e activ temporara si spatiu care e delimitat de doi pereti si un acoperis”, a spus Aurelia Cristea, initiatorul legii antifumat.

Articole asemănătoare

Basescu critica descinderile ANAF si DNA cu armate de cameramani

Lucy Ionesco

Grindeanu si Daniel Constantin s-au intalnit la Guvern. La scurt timp, a venit si Victor Ponta

Ioana Badulescu

Mesajul lui Klus Iohannis de Ziua Aviatiei Romane si Fortelor Aeriene

Lucy Ionesco