Legea antifumat a intrat in vigoare, dar se aplica dupa ureche pana ce vor fi publicate normele de aplicare

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 16, 2016 10:24

Legea antifumat a intrat in vigoare, dar se aplica dupa ureche pana ce vor fi publicate normele de aplicare

Legea antifumat a intrat, miercuri, in vigoare, pentru 5 milioane de fumători. Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise prevede amenzi usturatoare pentru cei care incalca normele legislative, insa in acest moment nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare.

Deşi mulţi fumători se simt discriminaţi de noile prevederi, iar alţii au catalogat măsura drept o „lege stupidă” sau o „bătaie de joc”, medicii spun că această lege este singura modalitate prin care va scădea prevalenţa fumatului în România şi, implicit, incidenţa bolilor care cauzează cele mai multe decese în rândul populaţiei, scriu cei de la Jurnalul. În România, la fiecare 15 minute, un om moare din cauza fumatului, iar arterele fumătorilor sunt îmbătrânite cu 15 ani.

Legea antifumat se aplică după ureche (Adevarul)

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare miercuri, dar nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare. Asta îi pune în mare încurcătură atât pe poliţişti, responsabili de controale şi amenzi, cât şi pe patronii de localuri, care nu ştiu exact cum să amenajeze spaţiile pentru fumători. Cert este că de astăzi nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.

Iniţiatoarea Legii antifumat, deputata PSD Aurelia Cristea, a explicat pentru „Adevărul“ că foarte posibil ca astăzi să fie anunţate normele de implementare şi de aplicare a legii antifumat. Este sarcina Guvernului să elaboreze acele norme, instrucţiuni de aplicare a legii pentru toate instituţiile publice şi pentru cei care trebuie să constate contravenţiile.

Amenzile pentru clienţii care îşi aprind ţigara în baruri sau restaurante rsunt între 100 şi 500 de lei. Angajaţii trebuie să anunţe poliţia, pentru că se pune practic în pericol activitatea unităţii respective. Nu trebuie sunat la 112, trebuie sunat la secţiile de poliţie sau la Poliţia Comunitară, mai spune social democrata Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.