Politica

Legea Big Brother a fost respinsa de Camera Deputatilor

Legile privind comunicatiile electronice si securitatea cibernetica, declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) au fost respinse, miercuri, de Camera Deputatilor. Legile privind comunicatiile electronice si securitatea cibernetica fac parte din pachetul legilor „Big Brother” si au fost respinse cu 286 voturi „pentru” si 2 abtineri si respectiv cu 287 voturi „pentru” si 4 abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestor proiecte de legi.

“Posibilitatea data operatorilor de telefonie mobila de a retine date incalca dreptul la viata privata. Se transformau toate persoanele in persoane succeptibile de a comite infractiuni”, a afirmat deputatul PNL Daniel Iane.

“Avem nevoie de legea securitatii cibernetice, dar nu trebuie sa aducem atingere drepturilor si libertatilor cetatenilor”, a spus si deputatul PSD Sorin Iacoban.

Deputatii au reexaminat legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 461 din 16.09.2014.

Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile legii nu au un caracter precis si previzibil, iar modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans, respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date. Avocatul Poporului a sesizat in acest caz Curtea Constitutionala.

Legea securitatii cibernetice a fost declarata, de asemenea, neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, care a considerat neconstitutionale prevederi precum desemnarea SRI ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice, lipsa garantiilor legale aferente (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca) respectarii obligatiei detinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentantilor autoritatilor competente la datele detinute. Un grup de parlamentari PNL a sesizat Curtea cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi.

Stiri pe aceeasi tema

PSD nu mai respinge varianta alegerilor anticipate dupa consultarile de la Cotroceni

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis, dupa caderea Guvernului Dancila: Astazi a castigat Romania, dar batalia cu PSD nu s-a incheiat aici

Cristiana Petrariu Bota

Noul Guvern Ponta 4 – Lista neagra a ministrilor care vor pleca de la Palatul Victoria

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult