ALEGERI LOCALE 2016. Pe 5 iunie vor avea loc alegerile locale, campania electorala va debuta pe 6 mai
Politica

Legea care interzice executarea silita a conturilor partidelor in timpul campaniei electorale a fost promulgata

Partidele pot rasufla uşurate: legea care interzice executarea silită a conturilor formaţiunilor politice în timpul campaniei electorale a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, transmite Radio France Internationale (RFI). Legea a fost criticata anterior de mai multe organizaţii neguvernamentale, care au denunţat protecţia specială acordată formaţiunilor politice.

Şeful statului se comportă mai degrabă ca un om de partid, iar formaţiunile politice vor fi mai puţin responsabile când cheltuie bani. Iată ce spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu: „Din păcate, prin acest gest, preşedintele Iohannis a arătat că se comportă mai degrabă ca un om de partid, decât ca un preşedinte mai atent la interesul public şi a promulgat o lege care este în mod evident în beneficiul partidului care l-a susţinut.

Cred că nu e o coincidenţă că nu mai departe de săptămâna trecută domnul Blaga ne anunţa planul PNL de a împrumuta banii de campanie. Lucrurile sunt legate, PNL va împrumuta probabil banii respectivi, dar pentru a fi ferit de ceilalţi creditori din urmă, avea nevoie de o protecţie legală, pe care iată, legea le-o oferă în acest moment”.

„În primul rând, legea va stimula partidele politice să fie mai puţin responsabile atunci când cheltuie bani, pentru că dispare practic ameninţarea că unii dintre creditori vor veni să-i ceară înapoi. Aici apare un alt efect important şi rău pentru democraţie, faptul că partidele pot să aibă acces la o finanţare mascată, prin servicii pe care nu le plătesc, pentru că creditorii lor, ofertanţii de servicii vor putea pretexta în faţa unui control al autorităţilor statului că nu pot să ia măsuri împotriva partidului, pentru că legea protejează conturile acestora (…).

Un al treilea efect important este unul de discriminare între partidele mari, partidele actuale parlamentare şi partidele noi, pentru că partidele mari şi-au construit o bază materială şi o reţea în teritoriu, nu doar prin simpla existenţă, ci şi prin nişte resurse pe care le-au consumat, destul de mari, vorbim de milioane de euro şi nişte resurse pe care nu au intenţia să le înapoieze creditorilor respectivi. Partidele noi nu au aceste resurse”, explică Ovidiu Voicu.

Stiri pe aceeasi tema

Iliescu, despre demisia lui Ponta: E un moment de cumpana pentru el. Nu s-a consultat cu partidul

Cristiana Petrariu Bota

Basescu ar putea candida la alegerile parlamentare din 2018 din Rep. Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Legea privind finantarea partidelor politice este neconstitutionala, a decis CCR

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult