4.1 C
România
27 noiembrie 2021
Se va alege praful de patrimoniul natural! ONG-urile de mediu cer ajutorul UE pentru a opri distrugerea ariilor protejate
Social

Legea care le ofera romanilor subventii si ajutoare daca aleg sa se mute la munte a intrat in vigoare

Legea care le oferă românilor subvenţii şi ajutoare dacă aleg să se mute în anumite zone montane din ţară a intrat în vigoare din luna aceasta, potrivit România TV. Valoarea totală a subvenţiilor este de un miliard de euro.

Potrivit acestui act normativ, locuitorii de la munte vor primi sprijin financiar şi material ca să-și organizeze gospodăriile sau ca să poată profesa în aceste zone. Un miliard de euro se vor aloca din bugetul statului, timp de 10 ani.

Totodată, familiile tinere de agricultori de munte care îşi intemeiază gospodării şi cresc animale vor fi scutite timp de 5 ani de impozitul agricol pe venitul realizat, iar apoi vor plăti doar jumătate din acesta.

De asemenea, statul român acordă compensaţii băneşti, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montană, aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor colabora în vederea introducerii în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal a unui pachet de discipline de studiu, care să cuprindă noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

În plus, potrivit informațiilor, forma de organizare a învăţământului preşcolar şi primar din zona montană se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului. Instruirea practică a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, în baza unui parteneriat public-privat.

Specialiştii agricoli, medicii, profesorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş beneficiază de o ”primă de munte”, echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază. Învăţătorii care îşi exercită profesia în sate sau cătune montane izolate beneficiază de o ”primă de munte” echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.

Stiri pe aceeasi tema

LOTO 15 MARTIE 2015. Report la categoria 1 a jocului 6 din 49

Bogdan

Virusul Zika a ajuns in Romania. Doua persoane din Brasov au ajuns la Institutul Matei Bals

Cristiana Petrariu Bota

Autostrada Iasi – Targu Mures a primit unda verde in Parlament. Soseaua incepe la granita Romaniei cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste raul Prut si se termina printr-o conexiune cu autostrada A3 Brasov-Bors

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult