Legea care le ofera romanilor subventii si ajutoare daca aleg sa se mute la munte a intrat in vigoare

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu august 8, 2018 18:59

Legea care le ofera romanilor subventii si ajutoare daca aleg sa se mute la munte a intrat in vigoare

Legea care le oferă românilor subvenţii şi ajutoare dacă aleg să se mute în anumite zone montane din ţară a intrat în vigoare din luna aceasta, potrivit România TV. Valoarea totală a subvenţiilor este de un miliard de euro.

Potrivit acestui act normativ, locuitorii de la munte vor primi sprijin financiar şi material ca să-și organizeze gospodăriile sau ca să poată profesa în aceste zone. Un miliard de euro se vor aloca din bugetul statului, timp de 10 ani.

Totodată, familiile tinere de agricultori de munte care îşi intemeiază gospodării şi cresc animale vor fi scutite timp de 5 ani de impozitul agricol pe venitul realizat, iar apoi vor plăti doar jumătate din acesta.

De asemenea, statul român acordă compensaţii băneşti, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montană, aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor colabora în vederea introducerii în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal a unui pachet de discipline de studiu, care să cuprindă noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

În plus, potrivit informațiilor, forma de organizare a învăţământului preşcolar şi primar din zona montană se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului. Instruirea practică a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, în baza unui parteneriat public-privat.

Specialiştii agricoli, medicii, profesorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş beneficiază de o ”primă de munte”, echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază. Învăţătorii care îşi exercită profesia în sate sau cătune montane izolate beneficiază de o ”primă de munte” echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.