Raportarea financiara integrata ca instrument de buna guvernanta corporativa
Economie

LEGEA CONTABILITATII 2015. Ce modificari aduce Legea 121/2015 care a schimbat Legea contabilitatii 82/1991

LEGEA CONTABILITATII 2015. Modificari la Legea contabilitatii, incepand de vineri, 5 iunie 2015, noile prevederi reformuland de fapt anumite articole din legislatia actuala. Noile reglementari din Legea contabilitatii intra in vigoare din 5 iunie, potrivit unui act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.

Printre noutatile aduse de noua lege a contabilitatii se numara aceea ca persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, definite de Codul fiscal, si ale caror venituri sunt determinate in sistem real vor avea obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla. De asemenea, noile dispozitii aduc clarificari si in ceea ce priveste persoana imputernicita sa conduca contabilitatea.

Legea nr. 121/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 382 din 2 iunie 2015, aproba cu modificari OUG nr. 79/2015 care a schimbat Legea contabilitatii nr. 82/1991. Noile dispozitii, care intra in vigoare vineri – 5 iunie 2015, reformuleaza unele articole din legea contabilitatii.

LEGEA CONTABILITATII 2015. Astfel, actul normativ stabileste ca persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, definite de Codul fiscal, si ale caror venituri sunt determinate in sistem real vor avea obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.

In prezent, legislatia prevede ca persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri sunt obligate sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla.

„Noutatea consta in faptul ca legiuitorul defineste mai exact persoanele ce conduc acest tip de contabilitate, respectiv cele ce realizeaza venituri impozitate conform Codului fiscal pentru care veniturile se determina in sistem real. Anterior, printr-o interpretare cu rea vointa s-ar fi putut intelege ca orice persoana – inclusiv salariatii ce realizeaza venituri impozabile conform Codului fiscal – ar fi avut obligatia conducerii contabilitatii pentru aceste venituri”, se mentioneaza intr-un document informativ al cabinetului de contabilitate BentaConsult, citat de avocatnet.ro.

LEGEA CONTABILITATII 2015. De asemenea, noile dispozitii aduc clarificari si in ceea ce priveste persoana imputernicita sa conduca contabilitatea.

Mai exact, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii, se arata in legea care se va aplica de vineri.

Conform legislatiei in vigoare, persoana imputernicita nu trebuie sa aiba studii economice superioare, ci doar sa fie angajata si sa aiba atributii privind conducerea contabilitatii firmei.

In plus, noile prevederi mai stabilesc ca in cazul in care o entitate face parte dintr-un grup de societati pentru care este obligatorie consolidarea conturilor de catre societatea mama, aceasta va putea sa prezinte un singur raport de audit daca situatiile individuale sunt aprobate concomitent cu situatiile financiare consolidate. Aceeasi situatie se va aplica si la raportul administratorilor.

Stiri pe aceeasi tema

NOUL COD FISCAL, in vigoare din 2016, va fi pe intelesul tuturor, da asigurari premierul

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Finantelor anunta controale ale ANAF la companiile mari si medii in 2019: Vor fi mai multe masuri

Ioana Badulescu

Ministrul Finantelor vrea Codul Fiscal votat de Parlament si da asigurari ca Romania nu se va afla in zona de criza

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult