8.1 C
România
20 septembrie 2021
Economie

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost adoptata, marti, in unanimitate de Camera Deputatilor cu 248 voturi „pentru”, din proiectul de lege fiind eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni merge la promulgare.

Vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Ciprian Nica, a explicat ca practic costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

„La articolele admise avem urmatorul text: conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit la cursul de schimb de la data incheierii contractului. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator. Am considerat ca este bine sa insistam ca partile in speta si bancile si consumatorii sa mearga pe actul aditional, adica pe buna intelegere, numai in cazurile de exceptie sa mearga la instanta”, a declarat Nica.

CREDITE 2016. Romanii se inghesuie din nou la imprumuturi, creditele imobiliare au crescut cu 50%

Deputatu social-democrat Ana Birchall, initiatorul legii, a precizat ca toti cei care s-au trezit peste noapte cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar, merita acest gest reparatoriu din partea parlamentarilor, in acest fel punandu-se capat unei crize sociale declansate in Romania in ianuarie 2015.

„Toti cei care au contracte in franci elvetieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fara vina lor. Am avut in vedere cand am introdus proiectul sa oferim romanilor sufocati de datorii sansa de a-si incepe o noua viata impreuna cu familiile lor. Toti cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar merita acest gest reparatoriu din partea noastra. Fac apel la dvs. sa nu politizam necazul lor si astazi sa dam un vot final pentru ca aceasta lege sa devina realitate”, a afirmat Ana Birchall.

Stiri pe aceeasi tema

Firmele se pot promova pe plan extern printr-un program adoptat de Guvern. Suma nerambursabila pentru fiecare beneficiar este de maximum 50.000 lei

Cristiana Petrariu Bota

Studiu: 40% dintre romani economisesc tot anul pentru a pleca in vacanta

Cristiana Petrariu Bota

Fitch confirma ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult