24.5 C
România
1 octombrie 2022
Economie

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost adoptata, marti, in unanimitate de Camera Deputatilor cu 248 voturi „pentru”, din proiectul de lege fiind eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni merge la promulgare.

Vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Ciprian Nica, a explicat ca practic costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

„La articolele admise avem urmatorul text: conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit la cursul de schimb de la data incheierii contractului. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator. Am considerat ca este bine sa insistam ca partile in speta si bancile si consumatorii sa mearga pe actul aditional, adica pe buna intelegere, numai in cazurile de exceptie sa mearga la instanta”, a declarat Nica.

CREDITE 2016. Romanii se inghesuie din nou la imprumuturi, creditele imobiliare au crescut cu 50%

Deputatu social-democrat Ana Birchall, initiatorul legii, a precizat ca toti cei care s-au trezit peste noapte cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar, merita acest gest reparatoriu din partea parlamentarilor, in acest fel punandu-se capat unei crize sociale declansate in Romania in ianuarie 2015.

„Toti cei care au contracte in franci elvetieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fara vina lor. Am avut in vedere cand am introdus proiectul sa oferim romanilor sufocati de datorii sansa de a-si incepe o noua viata impreuna cu familiile lor. Toti cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar merita acest gest reparatoriu din partea noastra. Fac apel la dvs. sa nu politizam necazul lor si astazi sa dam un vot final pentru ca aceasta lege sa devina realitate”, a afirmat Ana Birchall.

Related posts

Angajatii de la Finante si ANAF vor primi un spor la salariu pentru conditii vatamatoare

Lucy Ionesco

Clasamentul World Economic Forum al celor mai competitive tari din lume: SUA au realizat cea mai buna performanta globala, cu o piata a muncii dinamica si o capacitate de inovatie unica

Ioana Badulescu

LIDL si PENNY ar putea avea in curand concurenta puternica pe piata de retail din Romania

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult