8.7 C
România
15 octombrie 2021
Legea Big Brother a fost respinsa de Camera Deputatilor
Politica

Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor. Zamfir: N-as fi reusit fara sprijinul avocatului Piperea

Legea darii in plata a fost votata, miercuri, de Camera Deputatilor cu doar un vot impotriva. Astfel, deputatii au votat cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva ultima varianta a Legii darii in plata, urmand ca actul normativ sa fie trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgat. Dupa promulgare, legea darii in plata va deveni operationala dupa 15 zile.

In data de 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea darii in plata, dupa ce fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputatilor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.

Initiatorul legii, Daniel Zamfir, a scris pe pagina sa de Facebook, imediat dupa adoptarea legii de catre deputati, ca este foarte fericit ca binele a invins pana la urma si a tinut sa-i multumeasca in mod special avocatului Gheorghe Piperea, care s-a implicat si a sprijinit acest proiect legislativ.

„Oameni buni, AM REUSIT!!! Legea darii in plata a fost votata! V-am promis inca de anul trecut, ca pentru a trece legea asta voi pune la bataie tot ce am mai bun in mine, ENERGIE, FORTA, SUFLET! Si am facut-o! N-as fi reusit fara implicarea si sprijinul total al prof. Piperea, care s-a dovenit a fi un partener ireprosabil. N-as fi reusit nici fara sprijinul colegilor din PNL, carora le multumesc, cum le multumesc public si colegilor de la PSD, ALDE, UNPR si UDMR care n-au cedat presiunilor uriase care s-au facut in toata aceasta perioada si au facut posibila adoptarea legii. Nu in ultimul rand multumesc si celor care au rezistat pe baricade pana la final, care au crezut pana in ultima clipa ca BINELE va invinge pana la urma. Voi mi-ati dat, dragi prieteni, forta si energia sa duc pana la capat aceasta batalie!”, a scris Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook.

Ce prevede legea darii in plata

Primul articol alineatul (1) din lege stipuleaza ca “Prezenta lege se aplica raporturilor juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor”. La alineatul (3) se spune ca “dispozitiile prezentei legi se aplica si in cazul in care creanta creditorului izvorând dintr – un contract de credit este garantata cu fideiusiunea si/sau solidaritatea unuia sau mai multor codebitori sau coplatitori”. Prevederile actului normativ nu se aplica creditelor acordate prin programul „Prima Casa” .

La articolul 3 se spune stipuleaza ca consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului. Pentru stingerea creantei izvorând dintr -un contract de credit si a accesoriilor sale prin dare in plata trebuie indeplinite, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: a) creditorul si consumatorul fac parte din categoriile prevazute in cuprinsul art. 1 alin. (1), astfel cum sunt acestea definite de legislatia speciala; b) intre parti s-a incheiat un contract de credit, iar cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei a 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a României in ziua incheierii contractului de credit; c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil având destinatia de locuinta. d) consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarâre definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi.

In vederea aplicarii prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de propri etate asupra imobilului in vederea stingerii 3 datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii. Notificarea trebuie sa cuprinda si stabilirea unui interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantul legal sau conventional al institutiei de credit sa se prezinte la un notar public propus de debitor in vederea incheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a debitorului, principal, dobânzi, penalitati, izvorând din contractul de credit ipotecar, in conformitate cu dispozitiile prezentei legi.

Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 15 zile li bere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.

Cu cel putin 3 zile libere inainte de prima zi de convocare la notarul public, partile transmit acestuia informatiile si inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata. Toate costurile notariale si, dupa caz, ale executorului judecatoresc sau ale avocatului, se suporta de catre debitor. De la data primirii notificarii, suspenda dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor personali sau ipotecari. in situatia admiterii definitive a contestatiei, creditorul poate demara sau, dupa caz, relua orice procedura judiciara sau extrajudiciara atât impotriva debitorului, cât si impotriva altor garanti personali sau ipotecari.

Actiunea in regres impotriva debitorului principal va putea fi formulata numai dupa stingerea integrala a datoriei izvorând din contractul de credit. in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii emise, creditorul poate contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege. Cererea se judeca in procedura de urgenta , cu citarea partilor, de judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza consumatorul.

Apelul impotriva hotarârii pronuntate se depune de partea interesata in termen de 15 zile lucratoare de la comunicare si se judeca cu celeritate. Pâna la solutionarea definitiva a contestatiei formulate de creditor se mentine suspendarea oricarei plati catre acesta, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoane le care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului. in situatia in care se admite contestatia formulata de creditor, partile vor fi puse in situatia anterioara indeplinirii demersurilor prevazute de prezenta lege. in termen de 1 0 zile de la data respingerii definitive a contestatiei, creditorul are obligatia sa se prezinte, in conformitate cu notificarea prealabila a debitorului, la notarul public indicat in cuprinsul acesteia.

In situatia in care creditorul nu se conformeaza dispozitiilor prevazute de prezenta lege, debitorul po ate cere instantei sa pronunte o hotarâre prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa se transmita dreptul de proprietate catre creditor. Cererea se judeca cu celeritate, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza debitorul. Pana la solutionarea definitiva a cererii, se mentine suspendarea oricarei plati catre creditor, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului.

Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru. Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat la Digi24, ca legea a fost votata si ca asta e vointa Parlamentului:

“In opinia mea, (nu vorbesc in numele BNR!) aceasta lege nu are viața lunga. Sunt incalcate câteva reguli juridice, vor avea loc procese, inclusiv in strainatate. Procesele vor fi initiate de ambele parti”, a spus Vasilescu.

Stiri pe aceeasi tema

PNL nu va veni cu o propunere de premier la consultarile de miercuri de la Cotroceni

Cristiana Petrariu Bota

Care este strategia PSD dupa respingerea Rovanei Plumb in comisia JURI

Ioana Badulescu

Tariceanu, copresedinte ALDE: Romania este o tara fara niciun tel. Opozitia a preluat stilul fostului presedinte

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult