-0.2 C
România
27 octombrie 2021
CLIENTI BANCA
Economie

Legea Darii in Plata, adoptata de Senat. Programul Prima Casa, mentinut in lege

Legea Darii in Plata a fost adoptata, luni, de Senat cu 119 voturi „pentru”. Proiectul de lege privind darea in plata ii permite unui datornic care nu mai poate sa-si achite rata bancara, sa duca cheile apartamentului la banca, fara sa mai aiba de platit vreo suma de bani.

Legea darii in plata merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala. Plafonul maxim al sumei este de 150.000 de euro, au decis senatorii. Plenul Senatului a mentinut in cuprinsul legii programul Prima Casa.

Ministerul Finantelor a sustinut punctul de vedere ale BNR, anume exceptarea creditelor garantate prin programul Prima Casă pentru ca exista riscul disparitiei programului deoarece creditele sunt garantate 50% de catre stat.

Senatorii au votat ca Legea să fie aplicată doar creditelor imobiliare de pana in 150.000 de euro, echivalent in lei, pentru creditul acordat de bancă, asa cum BNR a cerut insistent. BNR a cerut ca plafonul sa faca referire la creditul primit de persoana în cauză și nu la valoarea imobilului deținut de aceasta.

Banca Centrala a sustinut ca introducerea unui plafon nu reprezinta o discriminare. Sunt identificări ale persoanelor care se află în nevoie, pentru a fi ajutate de societate în baza resurselor bugetului.

Daniel Zamfir, deputat initiator al legii, a declarat ca “nu este o victorie a mea, este o victorie a normalitatii, senataroii au inteles ca legea darii in plata nu afecteaza programul Prima Casa”.

Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR, este de parere ca “nu trebuie sa avem o protecte sociala generalizata”.

“Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotații de protecție socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecție socială pentru că sunt într-o situație financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivațiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie și, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcționată către grupurile vulnerabile și nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar și ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuință de strictă necesitate, ci și pentru afaceri sau alte operațiuni economice”, a afirmat Georgescu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD pe tema legii dării în plată.

“Trebuie să ne adresăm celor cu situație financiară grea, în dificultate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecție socială generalizată celor care nu au nevoie și celor care nu vor să plătească, din anumite motive personale, creditele contractate”, a adăugat Georgescu.

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul a adoptat amnistie fiscala partiala pentru companiile care isi achita restantele pana la 15 decembrie 2020

Cristiana Petrariu Bota

ANAF, anunt privind ultimele schimbari in ceea ce priveste reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor

Cristiana Petrariu Bota

Ordonanta 114 se modifica in sedinta de Guvern. ROBOR va fi inlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzactiilor interbancare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult