CLIENTI BANCA
Economie

Legea Darii in Plata, adoptata de Senat. Programul Prima Casa, mentinut in lege

Legea Darii in Plata a fost adoptata, luni, de Senat cu 119 voturi „pentru”. Proiectul de lege privind darea in plata ii permite unui datornic care nu mai poate sa-si achite rata bancara, sa duca cheile apartamentului la banca, fara sa mai aiba de platit vreo suma de bani.

Legea darii in plata merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala. Plafonul maxim al sumei este de 150.000 de euro, au decis senatorii. Plenul Senatului a mentinut in cuprinsul legii programul Prima Casa.

Ministerul Finantelor a sustinut punctul de vedere ale BNR, anume exceptarea creditelor garantate prin programul Prima Casă pentru ca exista riscul disparitiei programului deoarece creditele sunt garantate 50% de catre stat.

Senatorii au votat ca Legea să fie aplicată doar creditelor imobiliare de pana in 150.000 de euro, echivalent in lei, pentru creditul acordat de bancă, asa cum BNR a cerut insistent. BNR a cerut ca plafonul sa faca referire la creditul primit de persoana în cauză și nu la valoarea imobilului deținut de aceasta.

Banca Centrala a sustinut ca introducerea unui plafon nu reprezinta o discriminare. Sunt identificări ale persoanelor care se află în nevoie, pentru a fi ajutate de societate în baza resurselor bugetului.

Daniel Zamfir, deputat initiator al legii, a declarat ca “nu este o victorie a mea, este o victorie a normalitatii, senataroii au inteles ca legea darii in plata nu afecteaza programul Prima Casa”.

Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR, este de parere ca “nu trebuie sa avem o protecte sociala generalizata”.

“Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotații de protecție socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecție socială pentru că sunt într-o situație financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivațiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie și, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcționată către grupurile vulnerabile și nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar și ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuință de strictă necesitate, ci și pentru afaceri sau alte operațiuni economice”, a afirmat Georgescu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD pe tema legii dării în plată.

“Trebuie să ne adresăm celor cu situație financiară grea, în dificultate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecție socială generalizată celor care nu au nevoie și celor care nu vor să plătească, din anumite motive personale, creditele contractate”, a adăugat Georgescu.

Stiri pe aceeasi tema

Dogecoin, o moneda virtuala derivata din Litecoin si creata ca o parodie, a ajuns la o capitalizare de peste 1,1 miliarde de dolari

Ioana Badulescu

Ajutor de minimis de pana la 200.000 lei/beneficiar prin programul Start-up Nation – Romania

Cristiana Petrariu Bota

Noul model Dacia se va numi Dacia Kayou. Masina va costa 5.000 de euro

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult