-2.8 C
România
1 decembrie 2020
Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor
Breaking News

Legea de finantare a partidelor politice si campaniilor electorale, votata de Senat in varianta Iohannis

Senatul a votat, miercuri, legea finantarii partidelor si campaniilor electorale, cu modificarile cerute de presedintele Klaus Iohannis, respectiv in sensul insusirii obiectiilor din cererea de reexaminare. Comisia speciala pentru cod electoral a dat raport de admitere cu 106 voturi „pentru” si 2 voturi „impotriva” si o abtinere. Mai apoi, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale a fost adoptat de senatori cu 105 voturi „pentru”, o abtinere si doua voturi impotriva si urmeaza sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. 

Legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale a fost retrimisa de catre presedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, inainte de sarbatoarea de Paste, pentru reexaminare, seful statului apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare.

Guvernul a transmis ca sustine proiectul de lege, „pentru necesitatea reformarii institutiilor pubice si crearea unui cadrul legislativ cat mai clar privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale”.

Deputatul Mihai Voicu, presedintele comisiei de cod electoral, a declarat in cadrul dezbaterilor din plenul Senatului ca adoptarea legilor electorale se afla in grafic, acest lucru datorandu-se si conducerii Senatului.

Vezi si: Ce prevad NOILE LEGI ELECTORALE

Comisia de cod electoral a adoptat, marti, cererea presedintelui de reexaminare a legii finantarii partidelor, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar si cele care nu sunt restituite in termen sunt considerate donatii.

Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clara in legatura cu imprumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel incat termenul de restituire a imprumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, imprumuturile in bani si restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termen de 3 ani, se constituie in donatii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

O alta modificare decisa in Comisia de cod electoral este in legatura cu donatiile cu sarcina cu privire la imobile cu destinatia de sedii, introducandu-se un termen de doi ani, pentru a indeplini sarcina cumpararii unui imobil dintr-o donatie facuta in acest scop si neindeplinrea termenului atrage dupa sine anulare exceptarii de la plafonare. Comisia a mai decis introducerea publicarii in Monitorul Oficial si a imprumuturilor, nu numai a donatiilor.

In privinta subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va pastra principiul, dar se va preciza ca subventiile facute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale a fost retrimisa de catre presedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, inainte de sarbatoarea de Paste, pentru reexaminare, seful statului apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare. Una dintre problemele semnalate de presedinte viza introducerea principiului independentei partidelor politice si al candidatilor.

In cererea de reexaminare se mai arata ca posibilitatea legala conferita partidelor politice de a recurge la imprumuturi de la persoane fizice, inclusiv in numerar, dar si de la persoane juridice, altele decat institutiile de credit „poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii (eventual, prin donatii deghizate sub forma de imprumuturi), a caror restituire nu va fi solicitata”.

In ceea ce priveste prevederea ca subventiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice sa nu fie supuse executarii silite prin poprire, in cererea de reexaminare transmisa de presedinte se preciza ca aceasta norma „creeaza premisele incalcarii principiului egalei protectii a proprietatii private indiferent de titular”.

Stiri pe aceeasi tema

Doctorul Adrian Bot, premiat cu echivalentul Premiului Nobel in Biotehnologie pentru Yescarta, tratamentul care va aduce o noua era in tratamentul cancerului: Noi, ca specie, nu mai suntem la cheremul evolutiei darwiniste

Ioana Badulescu

Situatie fara precedent! Romania cere ajutorul UE in criza imunoglobulinei pentru a asigura medicamentele necesare pacientilor

Ioana Badulescu

Iohannis la sedinta CSM: Justitia trebuie sa ramana independenta. Eu, presedintele Romaniei, voi face tot ce imi sta in puterea constitutionala sa va ajut sa garantati independenta justitiei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult